В Пордим отбелязаха 90 години от рождението на Иван Радоев

30.03.2017 14:45

Днес се навършват 90 години от рождението на бележития поет и драматург Иван Радоев. Той е роден на 30 март 1927 г. в град Пордим. Редактор е във в. „Стършел“, в. „Родни криле“, сп. „Български воин“. Драматург в Народната опера в София, главен редактор на Българската телевизия, драматург на театрите „Сълза и смях“ и „София“. Радоев е един от създателите на т.нар. лирична драма през втората половина на 50-те години. В малките пиеси „Джудо“, „Петрол“, „Ромео и Жулиета“, „Моцарт“ от 1986 г. за първи път в българската драматургия са представени младежките несъгласия и бягства, станали причина за спирането на спектаклите.Носител е на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж. Завършва гимназия в Плевен, следва право и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Иван Радоев умира на 10 юли 1994 г., а няколко години по-късно Пордим отдава своята признателност към човека и твореца Иван Радоев, като през 1997 година преименуват народното читалище от „Родина” на „Иван Радоев”.


На тържествата, които организира читалище „Иван Радоев 1907”, присъстваха Кметът на община Пордим Детелин Василев, Заместник-кметът Борислав Александров и госпожа Емилия Василева – директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Те изразиха своята признателност към творчеството на Иван Радоев с поднасяне на венец на паметната плоча, поставена пред къщата, в която е роден и израснал творецът.
На събитието присъстваха членове на читалищното настоятелство. Учениците от училището в гр. Пордим поздравиха всички гости със стихове на Иван Радоев и музикална програма.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: