Беседа на тема „Улпия Ескус и туризмът в област Плевен“ ще се проведе днес в РИМ

23.03.2017 7:13

Беседа на тема: „Улпия Ескус и туризмът в област Плевен“, организират от Младежка организация за гражданска активност – МОГА, Плевен. Тя ще се проведе днес, 23 март, от 16 часа, в Регионалния исторически музей. Лектор е доц. д-р Гергана Кабакчиева от Национален археологически институт с музей – БАН, научен ръководител на проучванията в Улпия Ескус. Входът е свободен.
„Основната цел на събитието е да покажем на хората богатствата на културно-историческия туризъм в нашата област, да им припомним, че на нейната територия се намират забележителности от национално и световно значение (например римския град Улпия Ескус), но и да запознаем обществото с проблемите, които възпрепятстват превръщането на тези значими културно-исторически обекти в желана туристическа дестинация, а именно: липса на финансиране, иманярство, забрава…“, споделят организаторите. Младежите са категорични, че трябва да пазим културното си наследство, защото то е онова, с което се славим и представяме пред света. Но преди да можем да го съхраним и да се гордеем с него, е важно да сме информирани. Това може да стане по полезен и приятен начин – чрез туризма и опознаването на родния край.
Събитието цели не само да информира, но и да подтикне хората да пътуват, да опознават и преоткриват.
В залата, където ще се проведе беседата, ще се намират и експонати от самите обекти, чрез които информацията ще бъде онагледена и представена на зрителите по интересен и достъпен начин.
В МОГА участват ученици от Езиковата гимназия и СУ „Иван Вазов“ и двама студенти. Това е първото събитие, което организират. „Идеята е да насочим вниманието към туризма в Плевен, защото през последните години той е в застой, не се организират достатъчно инициативи и събития свързани с него. Проведох анкета сред 70 души и една огромна част от тях не познават забележителностите в родния си край. Тази неинформираност също ме провокира да организирам нещо подобно“, споделя Елица Неделчева. Подготвен е цял календар с дейности, който чака одобрение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: