Условна присъда и 4 години без книжка за шофьор, причинил катастрофа със загинал и двама ранени край местността „Шумата”

16.03.2017 14:01

Условна присъда получи шофьор, причинил катастрофа със загинал и двама пострадали на първокласен път при местността „Шумата”. Това става ясно от присъда, постановена от Окръжен съд – Плевен.

Става въпрос за тежка катастрофа, разиграла се на 28 февруари 2015 г. на разклона за Славяново и Плевен при местността „Шумата”. За виновен е признат В.Ц., който при шофирането на автомобила си нарушил правилата за движение по пътищата и с деянието си по непредпазливост причинил смъртта на Златко С. и телесни повреди на повече от едно лице, а именно на И. А. – причинил тежка телесна повреда, изразяваща се в практическа слепота с лявото око и на А.Г. – две средни телесни повреди: разстройство на здравето, временно опасно за живота и счупване на дясна ключица, довело до трайно затруднение на движенията на ръката, се посочва в материалите по делото.

Съдът е постановил присъда от 4 години лишаване от свобода, като на основание чл.58а от НК вр. чл.373 ал.2 от НПК намалява така определеното наказание лишаване от свобода в размер на четири години с една трета/с 16 месеца/ до размера на две години и осем месеца лишаване от свобода.

На основание чл.66 от НК отлага изтърпяването на наложеното наказание на подсъдимия В. Ц. в размер на две години и осем месеца лишаване от свобода с пет години изпитателен срок.

Подсъдимият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от четири години. Той ще заплати по сметка на ОД на МВР-Плевен разноските по делото в размер на 1889,29 лева, както и разноски в полза на ПОС в размер на 260лв и разноски в полза на частния обвинител С.В.С. в размер на 400лв.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: