10 март – Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството

10.03.2021 7:17

10.03.holokost

Днес, на 10 март България отбелязва Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. Датата е определена с решение на Министерския съвет от 13 февруари 2003 г.

На 10 март 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. Близо девет хиляди души са натоварени на влаковете за Полша, но в последния момент е издадена официална отмяна на заповедта за депортация.

Плановете за депортиране на евреите от България са спрени на два пъти — през март и май 1943 г., след което не се подновяват. На Цар Борис III са предложени „План А“ (депортиране) и „План Б“ (изселване от София и използване на евреи в трудови лагери в България), като той се спира на втория. Последиците от разселването на евреите, както и напредъка на разгрома на Вермахта през следващите месеци правят депортирането практически неосъществимо.

През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните – членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история.
В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: