Безплатни прегледи за глаукома организира Клиниката по очни болести при УМБАЛ – Плевен

10.03.2017 14:09

Клиниката по очни болести при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен ще отбележи Световната седмица за борба с глаукомата. Повече за инициативата на пресконференция днес сподели екипът на Клиниката с началник проф. д-р Чавдар Балабанов. Седмицата за борба с глаукомата се провежда по инициатива на Световната асоциация по глаукома. Сравнително високата честота на заболеваемост и възможната тежка инвалидизация на пациентите определят глаукомата като социално значимо заболяване, защото води до увреждане на зрителния нерв и до слепота. Глаукомата е на второ място като причина за слепота след катарактата, но слепотата, причинена от катаракта, е оперативно лечима, поради което глаукомата остава на първо място като причина за невъзвратима слепота.

Доц. Снежана Мургова отбеляза, че в световен мащаб болните от глаукома са около 90 милиона и годишно нарастват с 2.4 млн. Във връзка със застаряването на населението се очаква през 2020 г. повишаване на броя на болните с около 30% и затова всяка година се провежда Световна седмица за борба с глаукомата, сподели още тя. Д-р Мургова посочи, че глаукомата е бавно, тихо и прогресиращо заболяване, наричано още „Тихият крадец“, което необратимо отнема зрението. Затова и при появата на първите симптоми вече е много късно, като основна роля играят профилактичните и скринингови програми, а от тази година се набляга и на близкородствениците по първа линия на глаукомноболните, защото основен фактор е и наследствеността, каза още спецалистът.

В тази връзка, Клиниката обявява безплатни прегледи и скрининг на очното налягане, които ще се проведат на 17 март, петък. Необходимо е предварително записване между 10 и 14 ч. на телефон 064/88 66 57. Прегледите са насочени конкретно към хора, които се опасяват, че страдат от глаукома или имат роднини, болни от нея.

Проф. Балабанов отбеляза, че глаукомата започва да се проявява след 40-е години. Той подчерта, че е добре след тази възраст хората, отишли на очен лекар по една или друга причина, задължително да измерят и очното си налягане. По думите на проф. Чавдар Балабанов, страдащите от глаукома могат дълго време да нямат никакви оплаквания, а в момента, в който те се появяват, вече е твърде късно. Глаукомата не може да се излекува – тя може да бъде спряна и колкото по-рано се случи това, толкова по-добре, категоричен бе началникът на Клиниката по очни болести.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: