Васил Антонов: Г-н Кортези, дължите огромно извинение на беленчани за квалификацията Ви към тях!

07.03.2017 12:16

Коментар на водача на листата на Коалиция „БСП за България“ за 15 МИР Плевен Васил Антонов във връзка със създалото се напрежение около семейството бежанци в Белене и изявленията на отец Паоло Кортези


Безспорно, ситуацията е много неприятна, по няколко причини. Една от тях е напрежението, което беше породено, между жителите на Белене. Но за мен основният акцент в случая е друг. Не за първи път сме свидетели на тов,а как отец Паоло Кортези ползва религия и вероизповедание като инструментариум за развиване на политически тези. Оставам с трайно впечатление, че един свещеник е напуснал полето на проповедта и се е наел да организира политически мероприятия. Това е недопустимо! Религията няма място в политиката, както и политиката в религията, и това е ясно разписано в Конституцията ни.
Днес сме свидетели на това, как един проповедник, вместо да учи на смирение, насажда напрежение, как министър на чужда държава агитира да се гласува за дадена партия. Тези прояви са не просто скандални, те са опасни за страната ни. Изхождайки от конкретния пример в Белене, категорично искам да кажа, че моята позиция е за засилване ролята на държавата по прилагането на разумни и навременни мерки срещу тези опасни за обществото и страната ни явления.
Тук е, може би, моментът да припомня, че в основата на проблема с бежанците се корени приетото от кабинета Борисов 2 Постановление 208. В него изрично са разписани задължения на българските общини по приема и регистрацията на чужди граждани. Коалиция „БСП за България“ нееднократно сме заявявали категоричната си позиция за отмяната му. Ще припомня, че като народен представител в 43-то НС зададох въпрос към вицепремиера Румяна Бъчварова, колко и кои общини са регистрирани като приемници в Агенцията за бежанците. До днес нямам конкретен отговор.
Извън коментара ми до тук, и моята категорична позиция, искам с едно изречение да се обърна към Паоло Кортези: Господин Кортези, днес в национален ефир определихте Белене, като „малко пещерно село на брега на Дунава”. Искам да Ви кажа много ясно две неща. Първо: дължите огромно извинение на беленчани за квалификацията Ви към тях. Второ: Никой не Ви задържа в това „пещерно село”. Имате пълната свобода да напуснете пещерата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: