В РИОСВ-Плевен бяха разпределени количествата билки под специален режим на опазване и ползване

01.03.2017 11:06

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

РИОСВ – Плевен свика вчера комисия, която включваше представители на Държавните горски и ловно стопанства и общините от Ловешка област.  Комисията разпредели 446 кг сухо тегло от цвят лечебна иглика – растение под специален режим на опазване и ползване. Разпределението се извърши на основание  подадени от билкозаготвителите заявления за ползване на цвят лечебна иглика от находища в Ловешка област, информират от пресцентъра на екоинспекцията.

Количествата определени за 2017 г. са със заповед на министъра на околната среда и водите, обнародвана в Държавен вестник №16/2017 г.. В заповедта на министъра на околната среда и водите се посочва и кои лечебни растения под специален режим на опазване и ползване е забранено да се събират с търговска цел през 2017 година. Сред тях са лечебна ружа, бял оман, див чимшир, дилянка и др.

Специалният режим на опазване и ползване се прилага за видове, чиито ресурси са с трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата. Отнася се за лечебни растения, които се събират с търговска цел, извън територията на Националните паркове – „Централен Балкан“, „Рила“ и „Пирин“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: