Психологът Валентин Минков: Възрастовата граница на системно употребяващите наркотици става все по-ниска

28.02.2017 15:11

286 е общият брой на предоставените услуги на лица в риск и техни близки през 2016 г. от Превантивно-информационния център в Плевен. Данните изнесе на пресконференция в БТА днес психологът в ПИЦ – Плевен Валентин Минков. Голяма част от консултациите не са били еднократни, т.е. повечето от хората са се върнали при нас, допълни той. Сред консултираните са били три лица на възраст под 15 години – употребяващи марихуана или с поведенчески проблем, в риск от употреба на психоактивни вещества; 17 са били тези на възраст от 15 до 19 години, а 5 – тези от 19 до 29 години. 44 пък са били хората, потърсили помощ за свои близки.

Валентин Минков отбеляза, че ръст бележи броят на консултираните лица с алкохолна зависимост, като това са основно хора над 29 години. Проблемите с алкохола се развиват в продължение на десетина години, докато когато говорим за наркотични вещества, ситуацията е много по-динамична, коментира психологът. Минков обърна внимание и на факта, че пада възрастовата граница на хората, които системно употребяват наркотични вещества – не само марихуана. Той не скри, че в обществото ни битува твърдението, че епизодичната употреба на марихуана не е рискова. В публичното пространство се наблюдава желание за легализирането на канабиса за медицински цели, каза той и допълни, че зад тази политика стоят много сериозни бизнес интереси. Тези хора разполагат с много по-големи средства, отколкото имаме ние за превантивна дейност и са много по-агресивни в своята дейност, разпространявайки твърдения, че марихуаната е безвредна и човек не може да формира зависимост към нея“, добави психологът. Той заяви, че това категорично не е така, тъй като марихуаната е вещество, което променя качеството на живот, модела на поведение и функцията на мозъка. Тя е изключително опасна за употреба в ранна възраст, тъй като тогава човек все още не е завършил своето физическо развитие, изтъкна Валентин Минков.

Психологът се спря и върху новата тенденция в пазара на наркотични вещества, а именно обработването на стимулантите с опиатни средства. „Тъй като стимулантите не формират сериозна физическа зависимост към наркотичните вещества, разпространителите започват да ги смесват с опиати, като така се формира и зависимостта към опиатите. Оттук идва и проблемът, че човек, който не взема опиати, показва симптоматика на наркотичен глад към тях“, коментира той.

Валентин Минков сподели, че все повече хора са започнали да се обръщат за консултуция към ПИЦ – Плевен по телефона. Една част от тях търсят анонимност, която ние се стремим всячески да осигурим или пък просто нямат физическата възможност да дойдат на място при нас, отбеляза психологът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: