Урок по родолюбие в ДГ „Щурче“

23.02.2017 17:29

Днес, в отдел „Етнография“ на РИМ, възпитаниците от IV възрастова група „Приятели“ на ДГ „Щурче“, с педагогически екип – г-жа Олга Ченова и г-жа Стела Цанова, пресъздадоха празника „Сирни заговезни“.

Важен зимно – пролетен празник в народния ни календар, с който са свързани и различни обреди и обичаи. Малките възпитаници на детската градина бяха запознати с характерната символика на този ден от ръководителя на отдела, който им показа вълнуващи кадри от пресъздаването на обичая. Това е времето на кукерите, затова малчуганите изработиха характерните за „Сирни заговезни“ кукерски маски, отличаващи се с неповторима идентичност и богатство на украсите. Урокът, както е редно, завърши с пролетен поздрав под ръководството на музикалния педагог в детската градина, г-жа Борянка Събчева.


Директорът на ДГ „Щурче“ – Христинка Рангелова, благодари на децата за прекрасното представяне, за вълнуващите мигове по време на работа, и им напомни, че нашият, български обичай, е с вековна традиция. Той е много по-богат и пъстър, много по стойностен, от който и да е подобен празник на други народи. Тя благодари и на домакините – представителите на РИМ – Плевен за възможността, която предоставят на децата да се докосват до българското творчество.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: