Наредба за организация и управление на гробищните паркове в Плевен влиза за дебат на сесия на местния парламент

22.02.2017 15:29

Общински съвет – Плевен ще обсъди на предстоящата си сесия приемането на Наредба за организация и управление на гробищните паркове и за реда и условията за извършване на погребения на територията на община Плевен.

В общината дейностите по предоставянето на услугите във връзка с извършването на траурните обреди, водене на регистър на гробните места, събиране и отчитане на таксите за гробоползване по Закона за местните данъци и такси, се извършват от звено „Мероприятие управление на гробищни паркове“, което няма задължение по поддържането им.

Кметовете на кметства и кметските наместници, без изрично възложени пълномощия и без осигуряване на целеви средства, стопанисват гробищните паркове на тяхна територия. Състоянието на гробищните паркове в Плевен предизвиква възмущението на гражданите – липса на алеи, окаяно състояние на съществуващите ритуални зали в двата гробищни парка – Горноплевенските и до Стадиона и липсата на такава зала в парк „Чаира“, и т.н.

Приемането на Наредбата се налага и от периодичния задължителен контрол на действащите гробищни паркове в общината от страна на Регионалната здравна инспекция, се посочва в мотивите на предложението.

Заседанието на местния парламент на Плевен ще се проведе на 24 февруари.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: