Безоперативното лечение на миома на матката с HIFU – предпочитан метод от пациентките от САЩ и Западна Европа, а от 2012-а и у нас

14.02.2017 8:08

Какво представлява НЕИНВАЗИВНОТО лечение на миомната болест с високоинтензивен ултразвук, на какви критерии трябва да отговарят пациентите, за да са подходящи за лечението чрез този метод, какви са неговите особености и предимства – обяснява д-р Венцислав Георгиев, акушер-гинеколог, експерт в единствения в България Хайфу-Център към високотехнологичната МБАЛ „Света Марина“ – Плевен

Екипът  на Хайфу-център „Света Марина“-Плевен

СЪЩНОСТ НА МЕТОДА

HIFU (хайфу) е акроним, означаващ в превод от английски език „високоинтензивен фокусиран ултразвук” (High Intensity Focused Ultrasound).
При този метод чрез насочен ултразвуков сигнал и при уникална прецизност се постига аблация (стопяване) на туморите – доброкачествени, като МИОМА на матката и ФИБРОАДЕНОМ на гърдата и някои ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ ТУМОРИ НА ОРГАНИ КАТО ПАНГРЕАС, БЪБРЕК, ЧЕРЕН ДРОБ и др. Лъчът нагрява туморното образование до 55–90°С, предизвиквайки термична коагулация и некроза, без да засягат тъкани и органи по пътя на лъча и извън таргетната зона.
ОСНОВНИТЕ ПРЕДИМСТВА на терапията са, че тя е органосъхраняваща, без конвенционалната хирургична интервенция – без разрези, без кръвозагуба, риск от инфекции и – липса на оперативен стрес. Това не е йонизираща процедура – няма облъчване и е напълно безвредна в това отношение за пациента, лекаря и средата. Възстановителният процес е изключително кратък – обикновено 24 часа.

ХАЙФУ И МИОМА

Неинвазивното лечение на миомна болест с високоинтензивен фокусиран ултразвук (хайфу) се състои в топлинно въздействие на миомните възли, което предизвиква тяхното нагряване и последваща коагулацианна некроза. Механизмът на действие включва както пряко въздействие – непосредствено нагряване на миомния възел, така и опосредствено – чрез промени в локалния кръвоток и от там – нарушение в храненето на миомата. Доказано е, че при нагряване до 60 °С в течение на една секунда клетките загиват за сметка на тяхната дехидратация, повреда на съдовата структура, денатурация на белтъците и разрушаването на колагенните влакна. Всичко това е свързано и с безопасност към съседните тъкани.

Д-р Венцислав Георгиев

Хайфу – процедурата е особено ефективна при НИСКОКРЪВОСНАБДЕНИ МИОМНИ ВЪЗЛИ. Целта на процедурата е миомата да може да намалее по размери и с това да се намалят оплакванията на пациентката – обилно кръвотечение, болка или притискане на съседните органи, а по този начин се подобрява съществено и начина на живот на пациентката.
ПОКАЗАНИЯ за хайфу – аблация са: обилни кръвотечения, болка, симптоми, свързани с притискане на съседни органи; размерите на миомните възли може да са от 2 -15см. Количеството на възлите не трябва да е повече от 3-4 броя.
Продължителността на хайфу-процедурата е около 1-2 часа – зависи от обема и количеството на миомните възли. Тя се провежда под лека седация /обезболяване/, БЕЗ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ОБЩА АНЕСТЕЗИЯ. На следващия ден пациентката се изписва от болницата, на практика е с възстановена работоспособност и може да се върне към нормален ритъм на живот.

За повече информация:
www.hifubg.com
e-mail: [email protected]
тел.: 088 55 19 135

Адрес: гр.Плевен
ул. „Българска авиация“, №88
МБАЛ „Света Марина“- Плевен, Корпус 2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: