12 февруари – Денят на леденото вино
През 1829 г. гроздоберът в Германия бележи своя крах – кисели, неузрели и негодни за вино гроздове. Повечето винопроизводители са се отказали да оберат злополучния урожай. Зимата била сурова и студена. Температурата в лозята край град Хесен, на река Рейн достигнала -22 градуса. Селскостопанските работници с мъка на сърцата гледали замръзналите гроздове и решили все пак да ги съберат. Направили от тях вино и това се оказал невероятен еликсир за небцето и душата. Така на 12 февруари 1830 г. обявили тази дата за Ден на леденото вино.
До момента все още има винопроизводители, които произвеждат ледено вино. От замръзналото грозде се произвежда малко количество, но силно концентрирано и много сладко вино. За направата на 500 грама вино са необходими 13-15 кг замръзнало грозде. От 50 тона грозде се получава около 2 тона качествено вино. И още нещо: не всяка година замръзналото грозде става за ледено вино. Винопроизводителите са забелязали, че най-доброто ледено вино става веднъж на всеки четири години.
НАЙ-НОВИ:
- 31-годишен от Буковлък отвлече жена в Благоевград, издирват го...
- Връчиха бюджетите на детските градини, училищата и образователни структури в общината
- До днес се подават документи за конкурса за временно изпълняващ длъжността „директор“ на СУ „Иван Вазов“
- Пети национален ученически събор ще се проведе в Кнежа на 29 и 30 март
- Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица
- Актуализираха състава на Общинския съвет по наркотични вещества
- Приеха годишния отчет за изпълнение на дейностите по Програмата за качество на атмосферния въздух в община Плевен
- До 5 000 лв. глоба при некоректно превалутиране и закръгляване на цените от лева в евро
- Плевенски съдии с нови мачове в Първа и Втора лига
- Общински съвет - Плевен актуализира структурата и числеността на общинската администрация