АС – Плевен отмени начина на формиране на таксите за детска градина

10.02.2017 11:56

С Решение от 10.02.2017 г. по адм. дело № 830/2016 г. по описа на съда, Административен съд – Плевен отмени разпоредбата на чл.20, ал.1, т.3 от Наредба № 17 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Плевен, приета с Решение № 877/19.12.2013 г. на Общински съвет – Плевен. Разпоредбата гласи: „За ползване на детски градини и яслени групи в обединените детски заведения родителите или настойниците дължат месечни такси в следните размери: 3. за подготвителни групи в детски градини; 3.1. за седмични детски градини-постоянна такса за ползване на детско заведение в размер на 30,00 лв. и по 1 лв. такса за присъствен ден; 3.2. за целодневни детски градини-постоянна такса в размер на 25,00 лв. и по 1 лв. такса за присъствен ден. Родителите/настойниците на децата от подготвителните групи в седмична детска градина и целодневни детски градини на заплащат такса за обучението им“.
В мотивите на решението съда е стигнал до извод, че разпоредбата на чл.20, ал.1, т.3 от Наредбата е приета от компетентен орган, в предписаната от закона форма, при съответствие с материалния закон, но при съществено нарушаване на административно-производствените правила, поради което следва да бъде отменена.
Съдебният състав е намерил, че при приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №17 не са спазени процесуално – правните разпоредби относно приемането на нормативни административни актове. Съгласно разпоредбата на чл.26, ал.2 от Закона за нормативните актове, в действащата към датата на приемането редакция, преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган, съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция, заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. След внасянето на проекта от Кмета на Община Плевен, съобразно изискването на чл.62 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Плевен за мандат 2011 – 2015 г., са дадени становища от четири от постоянните комисии на ОбС – Плевен. Нарушен е чл.63, ал.1 от Правилника, доколкото така изразените становища на комисиите е следвало да се раздадат на общинските съветници най-малко 7 дни преди заседанието. В случая от заседанията на тези комисии до заседанието на ОбС – Плевен, проведено на 19.12.2013 г., са изминали по-малко от 7 дни. По този начин ОбС – Плевен е нарушил своя Правилник, в частта му относно разглеждане на постъпили проекти за наредби.
Решението може да се оспорва с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: