Пътеписът „Филипините – седем урока на сърцето“ с премиера в Артцентър Плевен

28.01.2017 12:00

28.01.kniga1

На среща от поредицата литературни соарета, организирани от Читалище „Лик“, бе домакин снощи Артцентър Плевен. Пред гостите там се състоя премиера на пътеписа на Валентина Димитрова „Филипините – седем урока на сърцето“. Авторката бе представена от секретаря на Читалище „Лик“ Катя Божикова, а повече за интересното четиво гостите научиха под формата на непринуден разговор.

28.01.kniga2
„Eднo дaлeчнo пътувaнe дo Филипинитe нeуceтнo ce пpeвpъщa в xpoникa нa eднo личнo дуxoвнo пътувaнe – уpoк към изкoнни чoвeшки иcтини – зa cилaтa нa любoвтa, зa шeпoтa нa cъpцeтo, зa cтoйнocттa и знaчeниeтo нa нacтoящият миг, зa „изкaчвaнeтo към плaтoтo нa paдocттa“, зa щacтиeтo oт живoт бeз плaнoвe. Сeтивнoтo и зeмнoтo, мъдpocттa в чoвeшкитe иcтopии и cъдби нeуceтнo пpeливaт в дуxoвнo пoзнaниe пpи oткpивaнeтo нa пopeднaтa житeйcкa иcтинa. Кpacивaтa пoeтичнa oбpaзнocт нa eзикa пpeплитa чуждитe иcтopии c личнaтa cъдбa нa aвтopa и тaкa пoвeждa и читaтeля към нeуceтнoтo ceбeoпoзнaвaнe чpeз cъдбитe нa дpугитe“, казва за книгата нейният рецензент пpoф. Дaмян Пoпxpиcтoв.

28.01.kniga3
Валентина Димитрова благодари на всички, уважили плевенската премиера на книгата, като сподели, че до нашия град я е довела нишка от приятели, подкрепили онова, родило се впоследствие като книга. Тя не скри, че е останала приятно впечатлена от мястото, на което „Филипините – седем урока на сърцето“ се представя и изрази специална благодарност също към художника Мариян Вутев – автор на корицата на книгата. Няма човек, който е видял книгата и не е попитал „Кой е правил корицата?“, сподели Валентина Димитрова. Авторката определи себе си, като мечтател и пътешественик, но не поради печатите в задграничния си паспорт, а заради търсенията си назад в миналото. „Винаги ми е било интересно какво е било преди нас, как светът се е развивал и как се е наслагвала тази матрьошка от събития и епохи, за да бъдем днес това, което сме. Защото нищо не започва и свършва с нас – очевидно е, че има нещо друго“, каза Димитрова. Тя посочи, че единствената й мечта, като дете, е била да е мореплавател, който стига до далечни земи, там научава нечувани неща, които след това разказва на хората.

28.01.kniga4
Най-голямата ни привилегия е да живеем вдъхновено, каза още Валентина Димитрова, допълвайки, че чрез вдъхновението научаваме изключително много неща, за които не сме предполагали, че са около нас. Авторката разкри, че както всички прекрасни нещо в живота, и Филипините са дошли при нея доста неочаквано. „До мен стигна една молба да организирам това много специално пътуване – едно дете, търсеше своето спасение, водено от последната си надежда. Когато стигнах там – след всички срещи и преживявания, осъзнах, че всъщност не аз съм отишла да помагам, а това дете ме е завело там, за да помогне на мен да разбера много неща за себе си. Защото няма как едно такова пътуване да не те промени“, сподели още Валентина Димитрова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: