По инициатива на Районна прокуратура-Плевен ще бъде създадена местна комисия за борба с трафика на хора

23.01.2017 14:11

trafik_hora

На заседание на Националната комисия за борба с трафика на хора, проведено на 18.01.2017г. с пълно мнозинство от членовете на комисията е взето решение на територията на община Плевен да бъде създадена Местна комисия.. за борба с трафика на хора.

Това решение е в резултат на усилията, положени от административния ръководител – Районен прокурор на гр. Плевен. Инициативата беше подкрепена от кмета на Община Плевен, председателя на Районния съд, директора на ОД на МВР, Ръководителя на ТД „НС“ и редица неправителствени организации, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата.

Комисията се създава в изпълнение на Закона за борба с трафика на хора и нейното предназначение е да организира и координира взаимодействието между отделните ведомства и организации в Общината по прилагането на закона. Със създаването й се цели да се осъществява държавната политика и стратегия в областта на борбата с трафика на хора на територията на общината, особено в светлината на непрекъснато засилващият се миграционен натиск върху границите на Р България. В тази насока новосъздадената комисия активно ще съдейства за осъществяване изпълнението на националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите му. Законът възлага на комисията важни функции, свързани с превенцията на престъплението трафик на хора. На нея е възложено организирането и провеждането на информационни, разяснителни и образователни кампании за лицата от рисковите групи на трафика на хора в региона и  реализация на  програми за обучение на служители за изпълнение на функции във връзка с предотвратяването и противодействието на трафика на хора в общината.

След стартиране на дейността на комисията в заседанията й задължително  ще участва прокурор от Районна прокуратура  – гр. Плевен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: