В Малчика показаха как се е празнувал Бабинден в миналото

23.01.2017 10:56

23.01.malchika1

По повод един от най-обичаните женски празници – Бабинден, децата от ОДЗ ”Люляк” бяха на гости на бабите от ФГ ”Лъженки” при читалище „Пробуда – 1928” – Малчика. Как се е празнувал този празник едно време, когато бебетата не са се раждали в болници с помощта на лекари, а вкъщи с помощта на „бабата – акушерка”, са показали на децата, разказа секретарят на читалището Валя Йорданова:

23.01.malchika2
„Поканихме единственото бебе, родено в нашето село през 2016 г. и неговата майка.Тя показа на децата как се е ходело на чешмата и се е наливало вода в стомна и менче, след което е взимала кърпа и сапун и отивала в дома на бабата, за да й полее с водата, която е наляла в стомната. С водата от менчето и китката здравец в него бабата да поръси и благослови всички присъстващи деца, като нарича: „Да им е чист животът, както е чиста водата в това менче”. После бабата завързва на дясната ръчичка на всяко дете паричка с червен конец. Черпи ги с прясно приготвена питка.

23.01.malchika3
Нашите малки гостенчета пък се отблагодариха на възрастните жени с песни и стихове за бабата и с изработени от тях картички. Жените от фолклорната група, както и най-младата майка получиха и по още един подарък от читалището – кошнички от вестници изработени в читалището. Откакто свят светува, бабите винаги са били първите помощници на младите семейства в отглеждането на децата трябва да отбележим. За всеотдайния си труд, грижи и внимание, бабите получават най-ценната награда – чиста, неподправена, искрена, истинска детска обич. Детето я разкрива с отношението си, с усмивката на грейналото личице, със сияещите от радост очи, с протегнатите за прегръдка ръце. За тези баби и внучета всеки ден е Бабинден.”

23.01.malchika4 23.01.malchika5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: