В присъствието на премиера Борисов подписаха договора за Водния цикъл на Плевен и Долна Митрополия

18.01.2017 14:39

Voden (1)

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Община Плевен Георг Спартански и кметът на Община Долна Митрополия – Поля Цоновска подписаха днес договора за изграждане на Интегрирания воден цикъл на двете общини. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. На подписването присъства и премиерът Бойко Борисов.

Voden (2)
С реконструкцията и модернизацията на ПСОВ-Плевен, която вече ще обслужва и градовете Долна Митрополия и Тръстеник, ще се осигури по-добро пречистване на отпадъчните води в съответствие с изискванията на ЕС и националното законодателство за опазване на околната среда. Те ще са с показатели, отговарящи на нормативната уредба. Ще се подобри водният цикъл на селата Ясен и Буковлък от община Плевен, както и ВиК мрежата на Долна Митрополия и Тръстеник. С разширяване на канализационната мрежа ще се намалят рисковете за околната среда от преливащи септични ями и заустване на отпадъчни води в р. Вит. Проектът подпомага България за постигане на съответствие с европейското екологично законодателство, особено по отношение на Директива 91/271/ЕИО за пречистване на градските отпадъчни води, както и да допринесе за постигане на устойчиво регионално развитие.

Voden (3)
Проектът е от голяма важност за общините Плевен и Долна Митрополия. Първоначалната идея е на територията на Плевен да се изгради участък от централния колектор, но по-късно надделява становището на специалистите, че „работата на парче“ без цялостна реконструкция на ВиК мрежата на града ще донесе повече проблеми, отколкото ползи. Затова се преминава към план „В“ – ядрото на проекта е разширението и реконструкцията на ПСОВ-Плевен, която ще обхване и отпадъчните води на Долна Митрополия, Тръстеник,Ясен и Буковлък. Пречиствателната станция е построена през 80-те години на миналия век, въведена е в експлоатация през 1990 г. В момента повечето съоръжения и сградният фонд са амортизирани. Съоръжението ще бъде напълно модернизирано, което ще доведе до качествено пречистване на отпадъчните води. Инвестицията е в размер на 33,573 млн. лв. с ДДС. Получените утайки ще се стабилизират анаеробно и ще се произвежда биогаз, който чрез когенерация ще захранва енергийните нужди на станцията.

Voden (4)

Важна част от проекта е и изграждането на водния цикъл на четири населени места – Ясен, Буковлък, Долна Митрополия и Тръстеник, които са разположени по поречието на р.Вит и в нейния водосбор. Населението ползва септични ями, което крие рискове от тяхното преливане и замърсяване на околната среда, а част от отпадъчните води се заустват директно в реката. Аварийте във водопроводната мрежа са чести, големи са и загубите на вода.
С реализацията на проекта ще бъде изградена канализацията на четирите селища, а подмяната на старите водопроводни тръби ще се отрази на качеството на питейната вода. В този смисъл това е инвестиция в здравето и стандарта на живот на хората. Ще се намалят загубите в мрежата – от 49 на 37%. Физическото изпълнение на дейностите 30 месеца, на целия проект – 36 месеца.

Voden (5) Voden (6) Voden (7) Voden (8)

#тагове:

НАЙ-НОВИ: