Забранен е достъпът до Комплекс „Беленски острови“ заради опасността от птичи грип

30.12.2016 16:25

30.12.belene

Констатирано е 15-то огнище на заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в страната. Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците, което се проведе днес в сградата на Българска агенция по безопасност на храните. В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност. Считано от 16-ти декември (датата на първото подозрение) са констатирани 14 огнища на Инфлуенца при птиците при домашни стада от пет административни Области на страната – Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол (намерени мъртви две чапли).
Поради констатирани огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в Областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването беше взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища. Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на Инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.
Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.
Със Заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици, както следва:
– Дуранкулашко езеро – Област Добрич
– Шабленски езерен комплекс – Област Добрич
– Варненско – Белославски езерен комплекс – Област Варна
– Резерват Сребърна – Област Силистра
– Комплекс Калимок – Области Русе и Силистра
– Комплекс Беленски острови – Област Плевен
– Рибарници Мечка – Област Русе
– Поморийско езеро- Област Бургас
– Атанасовско езеро – Област Бургас
– Бургаско езеро – Област Бургас
– Комплекс Мандра – Пода – Област Бургас
– Комплекс Стралджа – Област Бургас и Ямбол
– Язовир Овчарица – Област Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен
– Язовир Малко Шарково – Област Ямбол
– Язовир Огоста – Област Монтана
– Рибарници Орсоя – Област Монтана
– Язовир Пясъчник – Област Пловдив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: