Георг Спартански: Ако съветниците решат да оставят ОУ „Васил Левски” да се „дави“, ще изпълня волята им

22.12.2016 16:03

spartanski

Целта ни с предложенията за закриване на ОУ „Васил Левски” и ОУ „Никола Вапцаров” е оптимизиране на образователната структура и парите да се харчат така, че да бъде осигурено по-качествено образование на децата на Плевен не в слети или маломерни паралелки. Това каза на сесията на Общински съвет – Плевен днес кметът Георг Спартански, представяйки мотивите за закриване на двете училища. Той отбеляза, че при този въпрос личността на кмета или директора на въпросното училище не е от значение, а въпросът е принципен. Говорим за пари, за оптимизация, изпълнение на стратегически документи и най-важното – за интереса на самите деца, заяви Спартански. Кметът не скри очакванията си днес да не бъде взето решение за закриване на училищата, като допълни, че в хода на дебата ще предложи решението да се отложи, за да бъде разгледано повторно в комисиите. „Нищо не е решено предварително, още по-малко е обещано на някого това училище, като зестра. Казах го преди дни и на родителите на децата от ОУ „Васил Левски“ – аз не влизам в подобни съглашения“, категоричен бе Георг Спартански и допълни, че никой не се кани да изхвърли на улицата тези 112 деца. Ако това не се случи, значи аз съм лъжец и мястото ми не е тук, каза още кметът.
Спартански отбеляза, че в момента са отворени всички варианти – включително и запазване на училището в настоящия му вид и финансово състояние. „Но аз ще откажа да нося отговорността, която ще трябва някой да понесе още март или април догодина, когато ще бъдат изчерпани финансите, полагащи се на ОУ „Васил Левски“ за 2017 г. И тогава самите учители ще дойдат да ме питат защо няма заплати, като ще се наложи да им припомня днешните ни разговори“, изтъкна Георг Спартански.
Той призова в рамките на дебатите да се чуят всички мнения и ако е необходимо комисиите в Общинския съвет отново да преговорят материята. Нека намерим най-доброто решение, апелира Спартански и отбеляза, че ако местният парламент запази статуквото и остави училището да се дави, той ще изпълни волята на старейшините. Ако вие, обаче, наистина мислите за тези деца и намерим административен начин да оздравим нещата и направим така, че и децата, и родителите да са доволни, ще бъде действително щастлив, завърши кметът.

Очаквайте подробности!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: