146 години от освещаването на плевенския храм „Света Параскева“

20.12.2018 7:43

20.12.paraskeva

На днешния 20 декември се навършват 146 години от освещаването на православния храм „Света Параскева“ в Плевен. На тази дата през 1872 г. лично българският екзарх Антим I освещава новата църква.
През 1850 година в тогавашната Маньова махала, със скромни дарения на местното население била построена малка църква от двойни плетове и вар, посветена на Св. Петка-Параскева. Около 1858 година към църквата било открито училище. С развитието на занаятите и търговията в града се наложило и малката църква да се поднови и разшири. С много усилия за няколко месеца църковното настоятелство успяло да получи съответните султански берати.
Градежът на храма започнал на 4 май 1870 година и завършил през 1872 година, така на мястото на старата “плетеница” била построена великолепна трикорабна базилика. Състои се от притвор, две странични помещения, централна част със солей и св. Олтар. Иконите в храма са дървени и подарени от различни занаятчийски сдружения. Църквата е посветена на архидякон Стефан, на славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий и на преподобната майка Параскева. Стенописите в храма са дело на даровития българин Господин Сербезов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: