Етнографска сбирка подредиха в село Дъбован

13.12.2016 11:09

13.12.dabovan1

Етнографска сбирка откриха в гулянското село Дъбован. Идеята е на покойния председател на пенсионерския клуб Елена Булиева и беше реализирана от настоящия председател Илия Герчев и секретаря на читалището Ванюша Дашева.
Битовият кът се помещава в залата на ПК „Ехо от младостта” и съдържа предмети, инструменти, носии, сечива, дарени от жители на селото. „Подреждането и аранжирането ни отне повече от месец” – споделят инициаторите и допълват – „…защото искахме да е красиво. Особена помощ и подкрепа ни оказаха нашите съселяни и кметството, за което сме благодарни.” И наистина целта е постигната. Къта е изключително богат на експонати, подреден е с вкус, усет и познаване на народния бит. Сред най-атрактивните предмети са килим от камилска вълна, носии и посуда на над 100 години. Илия Герчев разказа, че сбирката се радва на изключителен интерес. Домакините са посрещали гости от пенсионерски клубове от Плевен, Тръстеник и Биволаре, децата от ДГ „Калинка”, десетки жители на селото.
Илия Герчев сподели, че хората продължават да носят ценни неща и етнографската колекция непрекъснато нараства. „Оставяме на поколенията едно хубаво наследство, от което да научат как са живели предците им и се надяваме да го пазят” – заключи той.

13.12.dabovan2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: