Плевенчани с децата си участваха в пешеходния преход до Братската могила при Радишево

12.12.2016 9:38

pohod

По повод 139 години от Освобождението на Плевен вчера се проведе пешеходен преход до паметник „Братска могила“ на загинали руски воини, намиращ се край село Радишево. Началото на прехода бе от входа на парк „Кайлъка“ в 11 ч.

Неочаквано голям брой плевенчани с техните деца се възползваха от хубавия ден и се включиха в прехода, разказват организаторите. Развели български и руски знамена участваха Патриотично културно-просветно дружество „Традиция“ – Плевен с председател полк. о. р. Мануш Христов, Моторно-туристически клуб „Пътни Братя“, колектива на Кафе „Бордо“ начело с Николайка Цонева и Валентина Домбева, Дружество „Военноинвалид“-Плевен, Туристическо дружество – Плевен, колектива на Ресторант „Пътни Братя“ и жизнерадостните ученици от втори клас на ОУ “ Йордан Йовков“ и 11 клас на Езикова гимназия – Плевен.

pohod2

Участниците в Похода на признателността почетоха паметта на загиналите войни за освобождение на Плевен в Руско – турската освободителна война пред Братската могила на 124 – ти Воронежки полк – нижнимъ чинамъ като положиха цветя и запалиха свещи.

Слово произнесе Здравко Луканов, Адриан Павлов изпя няколко руски песни на група „ЛЮБЭ „, последната от които бе „Всё зависит от Бога и немного от нас“. Соня Лазарова, уредник във Военноисторически музей – Плевен, изнесе беседа за военните действия в това направление.

За упокой на душите на загиналите войни Отец Иван от плевенския храм „Света Троица“ отслужи панихида. Тържеството завърши с отдаване на войнски почести и произвеждане на залп на почетния караул на дружество „Традиция“. Плевналийки раздадоха за Бог да прости питки и жито за душите на починалите войни.

pohod 1

Участие в похода вчера взеха и 66-дневните близнаци Виктор и Белослава.

Снимки: Илиян Христов, Дружество „Военноинвалид” – Плевен, информация: Адриан Павлов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: