В Плевен днес ще представят шестата част на филма „Памет“

08.12.2016 7:29

9.01.vim2

Днес от 18.00 ч. в зала „Катя Попова” ще бъде показана VI част на филма „Памет” – „Освобождението на България“. Община Плевен и Военноисторически музеи канят жителите и гостите на Плевен на прожекцията. Входът е свободен!
Документалната филмова поредица „Памет”, създадена през 2007 г. по повод честването на три юбилейни годишнини – 130 години Плевенска епопея, 100 години Военноисторически музеи и 30 години Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, е съвместна продукция на Военноисторически музеи и Кабелна телевизия „Плевен Спринт”. Продуценти са Николай Бачовски – изпълнителен директор на Кабелна телевизия „Плевен Спринт” и доц. д-р М.Аспарухов – Директор на Венноисторически музеи – Плевен.
Филмът е обобщаващ разказ за Руско-турската война 1877-1878 г. и включва 6 тематично обособени части, проследяващи в хронологичен ред обявяването на войната, преминаването на руските войски при Свищов, боевете на Шипка участието на българското опълчение под командването на ген. Николай Дм.Столетов, в чиито редове влизат и над 200 опълченци от Плевенския край.
Отделен филм е посветен на петмесечната Плевенска епопея – трите щурма и блокадата, довели до капитулацията на армията на Осман паша и решили изхода на Руско-турската война. Специално внимание поредицата отделя на вековния юбилей на Военноисторическите музеи, създадени през 1903-1907 г.от Комитета „Цар Освободител Александър ІІ” под председателството на Стоян Заимов. Последната част от филма „Памет” – „Освобождението на България“ завършва с подписването на Сан-Стефанския мир, върнал България на картата на Европа и свободния свят.
Филмът е реализиран със съдействието на музейни специалисти, като се използват исторически материали от експозициите, богатите фондове и библиотеката на Военноисторически музеи – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: