Уникални снимки и документи представя проектът „Календар на времето“ на Държавен архив – Плевен (галерия)

07.12.2016 17:54

7.12.arhiv1

Проектът „Календар на времето“ бе представен днес в Държавен архив – Плевен. Проявата събра десетки общественици, ръководители на културни институти и любители на историята на Плевен и Плевенския край. Както писахме, проектът бе одобрен за съфинансиране във втората сесия на раздел III от Културния календар на Община Плевен. Календарът отразява събития и факти от миналото на Плевен и околностите, от житието на видни наши съграждани и бележити българи на национално ниво. Те са старателно подбрани и подредени в последователност. Повече за „Календара на времето“ разказа началникът на Държавен архив – Плевен Маринела Йорданова, която изрази благодарност към всички спомоществователи, направили така че, уникалният проект да стане факт. Гостите в архива станаха свидетели на мултимедийна презентация, а също така имаха възможността да видят и оригиналите на фотосите и документите, събрани в календара.

7.12.arhiv2
Акцентът за месец януари са обичаите и обредите в Плевенско през този месец, като са представени фотоси на кукери от Подем (1967 г.), празнуване на Ивановден в Плевен през 1984 г., а също така е представено факсимиле, описващо обредите, извършвани в село Български Караагач (днес Тотлебен). Февруари е отреден за празника Трифон Зарезан и тук можем да видим реклами на винени складове от 1921 г., фотос, на който е заснет ген. Иван Винаров, хванат на хорото и извадки от страниците на „Пълно ръководство по винарство“ от 1921 г.

7.12.arhiv3
Март е посветен на Световния ден на театъра – 27 март и тук са представени трупата на плевенския общински театър през сезон 1920-1921 г., артистът Александър Гюров – инициатор за основаването на театъра в Плевен, снимки от представления с участието на Георги Черкелов, Саша Филипова и Димитър Хаджийски. Темата през април е здравеопазването, а плевенският Архив е подбрал от фонда си фотоси на д-р Пею Бешев, д-р Роберт Гейзер – управител на Вакъфската болница в Плевен от 1869 до 1877 г., а също и на Хора на Института за медицински сестри в Плевен през 1950 г. Месец май е отреден за празника на Плевен и тук са представени изгледи от града от различни периоди, посрещане на делегати от Ростовска област през 1973 г. и Восъчният печат на Градския общински съвет през 1892 г. Денят на детето е акцент през юни и тук ще видим представени ученици от училище „Единство“ през учебната 1922-1923 г., деца от Спортно дружество „Юнак“ през 1948 г. и детско състезание по колоездене през 1977 г.

7.12.arhiv4
Юлската страница на календара е за парк „Кайлъка“, като специалистите от Архива са подбрали изгледи от парка през 1971 г., момент от откриването на ресторант „Пещерата“, а заслужено място е отделено и на инициатора за облагородяването на парка ген. Иван Винаров. Август е под мотото на Деня на туризма – 27 август и тук ще видим снимки на туристически деятели и членове на Дружество „Студенец“, участници в експедицията „Памир“ през 1967 г., Уставът на Дружество „Студенец“ от 15 август 1917 г. и туристическа карта за пътуване с железопътен транспорт от 1903 г. Образованието е тема на септемврийската страница на календара, с включени снимки на учители от различни училища от Плевен и околните села, а за октомври е отдадено дължимото на архитектурата в Плевен – стадион „Слави Алексиев“, панорамен изглед на Плевен от 1969 г., архитектурен план, рисунка и макет на арх. Михаил Караязов от конкурс за изграждане центъра на Плевен през 1959 г.

7.12.arhiv5
Ноември е посветен на Деня на будителите, като тук виждаме оперната прима Гена Димитрова в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини, читалищният деятел адв. Ячо Хлебаров, както и настоятелството на Читалище „Съгласие“ през 1928 г. Страницата от календара за декември е своеобразна почит към загиналите за Освобождението на Плевен. Представени са снимки от откриването на паметника на Свободата през 1877 г., етап от строежа на Панорамата, пощенски картички от тържествата по повод 30-годишнината от Освобождението на Плевен.

7.12.arhiv6 7.12.arhiv7 7.12.arhiv8 7.12.arhiv9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: