Днес се прощаваме с Божидар Чапанов

07.12.2016 9:02

7.12.chapanov

Днес от 11 часа във Военния клуб ще отдадем почит към учителя, композитора, певеца, твореца и общественика Божидар Чапанов. В навечерието на поредната си сценична изява Божидар Чапанов напусна тленната земя и се отправи към светлината. Животът не е бързо изгаряща свещ. Той е нещо като прекрасен факел, който в момента държим… и да се разпали колкото може по-ярко преди да се предаде на следващите поколения! Чапанов държеше високо вдигнат факела на знанието, водейки стотици хора към Храма на творчеството и човешките добродетели. Свързваме името и делата му с всестранно развитите членове на плевенската Фамилия Чапанови!
През годините учителите Божидар и Маргарита Чапанови и синовете им Васил и Георги постепенно и ненатрапчиво утвърждават духовните ценности чрез отдадеността си към няколко изкуства – музика, поезия, изобразително изкуство, фотография. Или …чрез Фамилия „Чапанови“ и Музикален Клуб „Емил Димитров“.  „Фанатизмът“ им към творчеството на великия ни съвременник Емил Димитров е заразителен, а фестивалът с песните на Емил – „Моя страна, моя България“, е вече с две издания! Членовете на фамилията и техните привърженици имат за своя духовна мисия да разпространяват песните и делото на Емил Димитров. Наред с това създават и свои произведения, които се приемат много радушно от публиката.
Творческите занимания на Божидар Чапанов датират от далечните вече 1978-1979 година. Оставя ни двата си авторски албума. Факт са и петте химна – на Професионалните гимназии –„Луи Пастьор“ , „ Алеко Константинов“, Строителна механизация и гимназията по селскостопанска техника – Долни Дъбник. Химнът, посветен на Христо Ботев, е представен и в предаването на БНТ „Полет над нощта“. Повече от 10 години организира различни кампании за утвърждаването на „Песен за Плевен“ на великия Емил Димитров като химн на града ни. Не доживя!
Талантът и идеите на учителя по физика и математика Божидар Чапанов подкрепяха училища, читалища, многобройната му публика и особено Народно читалище „Цветан Спасов 1959″ и Военният клуб.

Валя Минкова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: