Декларация на АБВ за необходимите усилия и мерки за изход от кризата представи в Плевен Румен Петков

07.12.2016 11:13

7.12.abv

Проект на декларация за необходимите усилия и мерки за изход от кризата, внесена от парламентарната група на АБВ в Народното събрание, представи днес пред медиите в Плевен зам.-председателят на партията Румен Петков. От името на АБВ той изрази удовлетворение, че вчера групата на БСП в Парламента практически е подкрепила искането за намиране на обща перспективна позиция по проблема с бежанците. Тя трябва да бъде общ акт или поне въпрос на максимално съгласие, защото на 16 и 17 декември предстои среща на върха на ЕС и там нашето убеждение е, че премиерът Борисов трябва да отиде с ясен мандат, който не е мотивиран от предизборна ситуация и не е мандат на една или друга политическа сила, отбеляза Петков. По думите му, българската позиция не трябва да бъде преосмисляна, независимо от предстоящите извънредни парламентарни избори.

Той изтъкна, че АБВ настоява да се спре спекулацията и по темата с бежанците. „Институционалното говорене не бива да задълбочава впечатлението, че държавата е на самотек. Българските институции трябва много ясно да заявят нашия интерес пред двете организации, в които членуваме – ЕС и НАТО. При определени условия, които е възможно да настъпят, ние трябва да търсим гаранция за своята сигурност“, каза Петков. По думите му, без съмнение граничното оградно съоръжение е компрометирано и този провал се използва с много ясни пиар ефекти от страна на Патриотичния фронт. За съжаление, с хаотичните си приказки Румяна Бъчварова само добавя допълнително напрежение в българското общество, допълни той.

В декларацията е поставен и въпросът за бъдещето на проекта „Белене“, като Румен Петков изрази надежда, че в Парламента ще бъде постигната обща подкрепа – още повече в подкрепа на думите на Бойко Борисов, че се водят интензивни разговори с Китайската национална електрическа компания. Казвали сме и друг път, че интерес проявява и френски инвеститор, като важното в преговорния процес е българските институции да могат да защитят националния ни интерес, каза зам-председателят на АБВ
Румен Петков сподели, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е отклонила за разглеждане днес текста на декларацията с мотива, че не са изчерпани трите стъпки на мандати и очаква финализиране на разговорите с Реформаторския блок.
Публикуваме пълния текст на декларацията на АБВ:

Декларация за необходимите усилия и мерки за изход от кризата

Като отчитаме невъзможността на 43-то Народно събрание да излъчи ново правителство в рамките на неговия мандат и липсата на време и политически ресурс, позволяващи законодателна дейност със значителен ефект върху обществото;
Като отбелязваме, че се намираме в безпрецедентна ситуация, в която в рамките на шестмесечен период от оставката на правителството на 14.11.2016 г. до май месец 2017 г., в България ще действат четири правителства – 2 редовни и най-вероятно две служебни;
Като съзнаваме желанието за промяна на избирателната система на над 2,5 млн български граждани;
Като оценяваме сериозността на мигрантския и бежански натиск по българските граници;
Като подчертаваме необходимостта от спазването на стриктна фискална дисциплина и ускорено усвояване на средствата по европейските програми;
Като подхождаме отговорно към предстоящото българско председателство на Европейския съюз;

Ние, народните представители от 43-то Народно събрание, с воля да работим за стабилността на България, предлагаме следните усилия и мерки за изход от създалата се криза в страната:
1) Председателят на Народното събрание да създаде експертна работна група, съставена от парламентарно представените политически сили, граждански и неправителсвени организации, експерти и учени, които да започнат работа по различни варинати за промяна на избирателната система и въвеждане на ясна мажоритарност;
2) Намиране на съгласие по бежанския и мигрантски проблем. Осъзнаване на общонационалния интерес и отказ на ключовите политически сили да превръщат темата в основа на партийни битки. Ускорено приемане на законово решение за увеличаване на наказанията за трафикантите от настоящото Народно събрание. Препоръчваме на служебното/ите правителство/а да опазват ефективно границата и да работят за спогодби за реадмисия със страни, чиито граждани са част от мигрантския поток;
3) Настояваме за спазване на строга фискална дисциплина. Препоръчваме на служебното/ите правителство/а да се въздържат от ненужни разходи и да не допускат забавяне на работата по европейските програми и излизане от ритъм по усвояването на европейските фондове;
4) Призоваваме настоящото и следващите служебни правителства да работят усилено по подготовката на предстоящото българско председателство на Европейския съюз.
5) Активни действия на сегашното правителство и следващите такива за приключване на спора с „Атомстройекспорт“ (АСЕ) и намиране на чуждестранни инвеститори за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при изгодни за България условия.

Мотиви

След 14.11.2016 г. страната се намира в безпрецедентна ситуация, в която Народното събрание не успя да сформира нов кабинет в рамките на неговия мандат, а настоящият държавен глава, следвайки конституционните си задължения, не може да разпусне 43-тия парламент, както и да определи дата за предсрочни парламентарни избори, но може единствено да назначи служебен кабинет. Това ни поставя в условия, в които страната за 6 месеца ще има две редовни и две служебни правителства. В този контекст е важно запазването на стабилност и недопускане на задълбочаване на дестабилизацията и създаване на условия за мултиплициране на политическата криза.
В този смисъл, даването на позитивен знак за консолидация и всеобща воля за справяне с проблемите, ще спре ерозиращото доверие в институцията „Народно събрание”.
Над 2,5 млн български граждани пожелаха промяна в избирателната система. Разционалният подход е действително да се отдели достатъчно време за дебати и работа по въвеждането на нова избирателна такава. Но отказът на настоящия парламент да започне подготовка за това, може да се отчете като липса на политическа воля за промяна. Затова е необходимо поне стартиране на работна група.
Мигрантският и бежански натиск изискват политиката по тези въпроси да не спира за около 6 месеца до избора на ново редовно правителство. Служебното/ите правителство/а трябва да осигурят защита на границата и да работят по спогодби за реадмисия.
Не по-маловажни са въпросите за фискалната дисциплина, работата по европейските програми, усвояването на европейските фондове и ускорената подготовка на българското председателство на ЕС. Това са също теми, по чиито параметри трябва да работят отговорно служебното/ите правителство/а.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: