Филмът „Като отворя очи“ – финалист в кинонаградите „ЛУКС“, ще бъде представен днес в Панорама мол Плевен

05.12.2016 8:16

24.11.lux

Филмът финалист за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент „Като отворя очи“ ще бъде показан днес, 5 декември, от 19 ч. в Кино Арена в Панорама мол в Плевен в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест и в рамките на Филмовите дни ЛУКС 2016. Входът е свободен. За да запазите места, ще можете да вземете до 2 безплатни пропуска предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.
Европейският парламент има удоволствието да представи филмовата награда „ЛУКС“, която тази година отбелязва 10-ата си годишнина: десетилетие на доближаване на кинематографската душа на Европа до гражданите. Филмовата награда „ЛУКС“ ще продължи да хвърля светлина върху истории и филми, които не са просто развлекателни – филми, които описват нашето търсене на отговори, търсенето на самоличност и утеха в трудни времена, които ни карат да осъзнаем собствените си реалности и реалностите на другите.
Във впечатляващия дебютен филм на Лейла Бузид À peine j’ouvre les yeux (Като отворя очи) действието се развива няколко месеца преди Арабската пролет и проследява живота на едно младо момиче през лятото на 2010 г. „Отчетливо и при все това деликатно улавяща атмосферата на страх, насърчавана от диктатурата на президента Бен Али, тази умело направена драма насочва фокуса най-вече към безчетните форми на наблюдение, от похотливото до политическото“. („Variety“) С музиката на иракския музикант Хиам Алами À peine j’ouvre les yeux може да се счита за „най-добрия досега художествен филми за Арабската пролет“. („Indiewire“).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: