Две туристически перли в Плевенско са част от най-дългия веломаршрут в страната „Дунав Ултра“ (видео)

22.11.2016 10:05

Най-дългият туристически веломаршрут в страната – “Дунав Ултра”, бе представен със специална презентация . Събитието беше част от провеждащия се фестивал за екстремни приключения „Дните на предизвикателствата“ в София. През последните години почти 700-километровият веломаршрут “Дунав Ултра” доби популярност, трансформирайки се от лична кампания в родолюбива кауза. Интересът към веломаршрута от страна на хора, институции и български компании даде ясен знак, че популяризирането му дава възможност за изграждане на цялостна стратегия за развитие на туризъм по поречието на река Дунав, с продъление до Черно море в най-северната му част на българска територия.

22.11.dunavultra

Неговата маркировка към момента следва важни културно-исторически и природни обекти по поречието на Дунав. Траекторията му води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове – Бонония, Нове, Сексагинта Приста, Дуросторум. Днес това са основите на гр, Видин, гр Свищов, гр. Русе, гр. Силистра. Зашеметяващият древноримски град в близост до с. Гиген – Улпия Ескус, е сред най-интересните чудеса по веломаршрута. Обектът е един най-атрактивните археологични центрове на територията на целия долнодунавски регион. Значението и уникалността на Улпия Ескус и популяризирането му в България и чужбина, е сред новите приоритети на екипа на “Дунав Ултра”. Консултант относно автентичността на всички археологически обекти по веломаршрутa вече е доцент доктор Гергана Кабакчиева от Национален археологически институт при музей на БАН.
Сред другите чудеса на веломаршрута са останките от древния град Рациария (с. Арчар), крепости Августа (с. Хърлец) и Димум (гр.Белене), корабът „Радецки“ (Козлодуй), Скален манастир (с.Иваново), Рибарска махала (гр.Тутракан), природен резерват „Сребърна“ и Дуранкулашкото езеро. Предстои включването на нови обекти – част от най-голямото богатство на държавата културно-историческото наследство.

22.11.dunavultra2
„Интересът към веломаршрута ще доведе до популяризирането на региона, до развитието на велотуризма по поречието на Дунав, давайки възможност за реализиране на приходи в над 80 населени места (градове и села), през които преминава “Дунав Ултра“, казва Борис Бегъмов, създател на веломаршрута. Екипът, който разработва проекта, не крие амбициите си да развива веломаршрута така, че в недалечно бъдеще той да бъде сред най-посещаваните велодестинации в Европа. През последните няколко години веломаршрутът “Дунав Ултра” нашумя с кампании – уникални спортни изпитания и фейсбук риалити в негова подкрепа и в популяризиране на велотуризма в Дунавския регион и Северна България. През 2015-та година двама български колоездачи изминаха разстоянието на веломаршрута – 682 км в рамките на 45 часа, карайки велосипеди без скорости. През 2016 г. пък, трима атлети-аматьори успяха да преодолеят дистанцията за под 48 часа бягайки 40 км и карайки велосипед 642 км.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: