Временно решение на конфликтната ситуация в ПГМЕТ – Плевен, учителите остават в стачна готовност

21.11.2016 14:16

uchiteli_pgmet

Днес заедно учители, представители на КНСБ и началникът на Регионалното управление по образование – Плевен Албена Тотева са намерили решение, макар и временно, на конфликтната ситуация в Професионалната гимназия по механоелектротехника в Плевен. Това стана ясно на съвместна пресконференция в клуба на БТА в Плевен, в която освен Албена Тотева участваха Янчо Андонов, регионален лидер на КНСБ и учителите Росен Хаджиев, Цветанка Манолова и Наташа Басарова.

От гимназията разкриха конфликт, свързан с новоизбрания през лятото на тази година директор Цветан Киринов. В писмо до медиите от ПГМЕТ настояват за спешни мерки от страна на РУО-Плевен и незабавното дисциплинарно уволнение на директора. Причината за това крайно искане на педагозите и помощния персонал в гимназията е поведението на Киринов, който според тях е отправял обиди и заплахи, нецензурни реплики и т.н. и всичко това дори пред външни лица и родители. за някои от обидните и неприятни ситуации разкриха днес пред медиите тримата учители в гимназията.

Албена Тотева обяви, че от днес Цветан Киринов е в болничен. С нейна заповед и със съгласието на колектива в гимназията за временно изпълняващ длъжността е назначен Росен Хаджиев, учител по български език и литература. По отношение на Киринов ще бъде започната процедура по  търсене на отговорност съгласно Кодекса на труда. Началникът на РУО – Плевен увери,че по никакъв начин учебният процес в гимназията не е нарушен, водени са разговори с колектива и се търси оптимален вариант за разрешаване на създалия се проблем.

Наташа Басарова, председател на синдикалната организация на КНСБ в училището, подчерта, че въпреки слуховете по адрес на Киринов, сигналите, които е имало срещу него в РУО, колективът на ПГМЕТ е бил решил да му даде шанс като нов директор. „Очакванията обаче не се оправдаха. Ние бяхме подложени на ежедневен тормоз, бяхме арогантно обиждани без да се съобразява, че ученици и родители са свидетели, както и външни лица. Ситуацията ескалира на родителска среща в края на октомври”, обясни Басарова. Непрестанните конфликти напрежение в училището водят до провеждането на общо събрание в края на миналата седмица, чието решение е да се настоява за уволнението на Цветан Киринов и то е подкрепено от колектива в ПГМЕТ – Плевен.

rosen_hadjiev

„Моята позиция ще бъде на балансьор, моята позиция ще бъде на трансформатор на тези микро или макро конфликти, които биха могли да се появят в тази училищна общност и извън нея. ”, подчерта Росен Хаджиев, който ще бъде вр.и.д. директор на гимназията. И подчерта, че това е временно решение на проблема, „ние оставаме в стачна готовност”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: