Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове в община Плевен влиза за дебат в местния парламент

18.11.2016 14:32

6.04.sport

Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове на територията на община Плевен влиза за дебат на сесията на Общинския съвет, насрочена за 24 ноември. Нейн вносител е общинският съветник от ГЕРБ Йордан Грижов.

Като мотиви за разработването на Наредбата той посочва дългогодишните спорове между спортните клубове и организации за начина на финансиране и разпределяне на средствата; създаване на ясни правила за финансиране на всички спортни клубове в общината; предотвратяване на злоупотреби и постигане на максимална прозрачност при изразходване на средствата.

Наредбата е структурирана в пет глави като са приложени и образци на различните таблици и формуляри, по които клубовете ще отчитат дейността си и ще кандидатстват за финансово подпомагане от Общината.

Във втора глава са посочени условията за финансово подпомагане. Сред тях са спортните клубове да имат седалище и да развиват дейността си на територията на община Плевен; състезателите на клуба, с изключение на националите, да водят тренировъчен процес на територията на община Плевен  и да са участвали в държавния спортен календар; да са без задължения към Общината или държавата, освен ако не е допуснато разсрочване; да са били регистрирани и да имат минимум 1 година състезателна дейност на територията на общината преди да кандидатстват за финансиране; да участват в спортни инициативи и мероприятия, организирани от Общината и т.н.

В глава трета и четвърта е описан редът за кандидатстване за индивидуалните и за колективните спортове. В пета глава са посочени санкциите, които ще бъдат налагани на клубовете, злоупотребили с отпуснатите средства или представили неверни документи при кандидатстването си. Най-тежката е лишаване от финансово подпомагане за срок от 2 години.

Проектът на Наредбата е достъпен на сайта на Община Плевен www.pleven.bg, в раздел Документи.

Крайната дума обаче дали тази Наредба ще влезе в сила имат общинските съветници, които трябва да я обсъдят и гласуват.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: