Доц. Марин Георгиев: Голямата ни цел е осигуряване на финансирането за роботизираните урологични операции

17.11.2016 17:04

17.11.georgiev

За първи път в България се организира форум по роботизирана хирургия специално за уролози и в тази връзка трябва да отдадем дължимото на проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов. Това сподели началникът на Клиниката по урология при УМБАЛ „Александровска“ и председател на Българското урологично дружество доц. Марин Георгиев в началото на втория ден от форума по роботизирана хирургия с практическа част, който се провежда в Плевен и днес е с акцент върху роботиката в урологията. Той посочи, че уролозите у нас трупат все повече практика в областта на роботизираната хирургия, а вече са налице и подготвени екипи от специалисти. Имаме опит с около 120 случая за период от три години и половина, откакто развиваме тази програма – най-вече това са пациенти с рак на простатната жлеза, посочи доц. Георгиев. По думите му, именно там е научно доказано предимството на роботизираната хирургия в урологията.
Доц. Марин Георгиев отбеляза, че целта на форума с практическа насоченост е на първо място популяризирането на роботиката в урологията. „Вероятно ще прозвучи като самокритика, но може би сме леко срамежливи или поне не се афишираме достатъчно, а просто работим. В крайна сметка, обществото трябва да знае, а не да научава само от рекламни клипове. Важно е да се черпи информация от специалистите, че тази възможност съществува, тъй като конкретно ракът на простата е най-често срещаният рак при мъжа и в България“, заяви председателят на Българското урологично дружество. Той изтъкна, че все по-млади пациенти страдат от това заболяване, като допълни, че няма по-добра новина от това да кажеш на един пациент, че може да бъде излекуван радикално и то по възможно най-съвременния метод. Колегите от Плевен също имат опит в тази област и реално страната ни разполага вече с два подобни центъра, каза още доц. Марин Георгиев. Началникът на Клиниката по урология при УМБАЛ „Александровска“ сподели, че следващата голяма цел ще е финансирането на операциите с робот, тъй като в момента пациентите доплащат за тях. Имаме здраво подадена ръка от компанията, която ни снабдява с консумативи, но въпреки това желаещите да се оперират по нашата програма в София трябва да доплатят около 6 000 лв. Разбира се, цената не е ниска, но ако я съпоставим с тази в другите европейски държави тя е в пъти по-малка, направи паралел той.
Специалистът-уролог посочи, че в САЩ около 85% от всички простатектомии се извършват роботизирано, а в Европа процентът нараства стремглаво и вече е около 50%. По думите му, в България за миналата година са направени общо около 400 операции на рак на простата, като от тях с робот са извършени не повече от 15%. „За всички е ясно, че това е твърде малко, но ако вземем процента отпреди три години и половина – около 2-3%, определено можем да кажем, че имаме напредък. Уверен съм, че не можем да избягаме от тази тенденция, независимо дали има съпротива или не. По-скоро бих казал, че е въпрос на време колко бързо тя ще навлезе“, категоричен бе доц. Георгиев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: