Доц. Катя Тодорова: Хората между 40 и 50 години са най-често засегнати от захарен диабет

14.11.2016 15:21

14.11.diabet1

Резултатите от проведената кампания за измерване на кръвната захар при хора с диабет и такива, които са заплашени от тази болест, бяха представени днес в Клиниката по ендокринология към плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски”. Те бяха част от инициативите, посветени на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета, а повече пред журналисти, медицински специалисти и представители на Сдружение „Диабет“ – Плевен сподели началникът на Клиниката доц. д-р Катя Тодорова. Тя сподели, че безплатните прегледи се организират вече пета поредна година. „Чрез прилагането на първична профилактична дейност, искаме да обхванем хората в риск и така да предотвратим от една страна развитието на диабета, а от друга – неговите усложнения. Защото всичко това е възможно и при една добре организирана профилактична кампания ефективността за редукция на риска е над 50%“, посочи доц. Тодорова.
От резултатите тази година става ясно, че процентът на пациентите с относително висок метаболитен контрол е сравнително голям – около 60%. Около 40% от изследваните, обаче, със задоволителен или лош метаболитен контрол – 21% са тези със задоволителен контрол, а 16% – с лош контрол. Сравнено с предишни години, този резултат показва, че се увечичава броят на пациентите от втората група, каза доц. Катя Тодорова. Тя посочи, че обобщените резултати за изминалите пет години сочат, че в Плевенска област честотата на новооткрит диабет е 11%, 14% е честотата на преддиабет или общо около една четвърт от всички изследвани с повишен риск за захарен диабет са вече с диагностициран преддиабет.

14.11.diabet2
Също така, специалистът отбеляза, че възрастовата декада между 40 и 50 години – или най-работоспособната част от населението, е най-често засегната от изява на захарен диабет. Градското население има по-добър контрол в сравнение с това в селата, а профилактичните измервания показват, че средно 60% от диабетиците с тип 2 на перорална терапия са с много добър метаболитен контрол, 21% – задоволителен и 18% имат лош контрол. Подобни са резултатите на пациентите и с тип 2 диабет, които са на инсулин. За разлика от тази група пациенти, измерванията при хората с тип 1 захарен диабет показват, че 11% от изследваните са с лош метаболитен контрол. Или ако обобщим тези данни, можем да прогнозираме, че 11% от хората с тип 1 и 18% от тези с тип 2 имат реален риск от развитие на сърдечно-съдови усложнения, заяви доц. Катя Тодорова. Началникът на Клиниката по ендокринология отбеляза, че недиагностицираният и нелекуваният диабет повишават четирикратно риска от появата на инсулт и инфаркт. Тя допълни, че като цяло пациентите с лош метаболитен контрол на диабета са с между 2 и 4 пъти по-голям риск от остри сърдечносъдови инциденти – болшинството от които са фатални.
Именно това е смисълът и на нашата кампания, защото профилактиката е от ключово значение, каза доц. Тодорова. По думите й, намаляването на глекирания хемоглобин дори с 1% намалява риска от остър коронарен синдром с 14%, от микроангиопатия – с 25%, от ампутация на долни крайници – с 12%, а от инфаркти с 16%. Като най-важни за превенцията фактори тя посочи контрола на кръвното налягане, теглото, холестерола и триглицеридите и най-важното – спирането на тютюнопушенето.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: