Кампания за безплатно измерване на кръвната захар е в ход в УМБАЛ – Плевен

10.11.2016 14:07

16.06.diabet

Тази седмица е в ход безплатна кампания за измерване на кръвната захар при хора с диабет и такива, които са заплашени от тази болест. Това информира доц. д-р Катя Тодорова, началник на Клиника по ендокринология към Плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски”. Раздават се и информационни брошури и дипляни за повече информираност в обществото относно болестта диабет. Инициативите са част от мероприятията, посветени на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета.
През цялата седмица се извършват изследвания на две групи хора – доказани диабетици и такива, които са застрашени от диабет, като изследванията се извършват в Клиника по ендокринология във Втора база на болницата. Все още могат да се запишат хора, заяви доц. Тодорова, като поясни, че записването става по график, установен заедно с Диабетната асоциация в Плевен. След всяко изследване се дават насоки за бъдещо поведение на изследвания и евентуална хоспитализация и лечение.
Прегледите протичат при голям интерес, като резултатите ще бъдат отчетени на 14 ноември, понеделник, от 13 часа, на специална пресконференция, която ще бъда дадена в Клиниката по ендокринология. Макар резултатите от кампанията все още да не са отчетени напълно, тази година, за разлика от предишните, доц. Тодорова подава тревожен сигнал – около 80% от изследваните през седмицата са с лош гликемичен контрол, което означава недостатъчно здравни грижи в амбулаторна среда и недостатъчен самоконтрол от страна на пациентите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: