ПП „Персина“ с номинация за Годишните награди на Биоразнообразието 2016 (видео)

08.11.2016 18:00


Българското дружество за защита на птиците и ДПП „Персина“ са номинирани за Годишните награди на Биоразнообразието 2016. Номинацията е за най-успешна кампания (акция, дейност), свързана с опазването на биоразнообразието и по конкретно за новата гнездова колония на световно застрашения къдроглав пеликан. Тази година надпреварата е в пет категории с общо 72 номинации. Кой ще бъде победител ще избира независимо жури от популярни личности, чийто председател ще е Боян Петров, а също така всеки може да даде своя глас ТУК. Церемонията по награждаването ще е на 23 ноември от 18 часа в клуб „Терминал“ 1 в столицата.
През април 2016 г. бе сформирана нова гнездова колония на световно застрашения къдроглав пеликан след повече от 60 години в България. Птиците успешно заеха наколните дървени платформи в блато Песчина, на остров Персин (Белене) в Природен парк „Персина“, изградени от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекцията на парка. Досега единственото гнездовище на този рядък вид у нас бе в езерото Сребърна.
След възстановяването на водния режим на блатата на най-големия наш Дунавски остров Персин, пеликаните все по-често започнаха да се задържат в района, с численост до 250 индивида. Този факт провокира изграждането на три наколни дървени платформи (през 2011 и 2012), чиято цел бе привличането към загнездване на този величествен вид. Четири години след изграждането на платформите, 7 двойки къдроглави пеликани успешно сформираха нова колония върху една от тях. Интересно е да се отбележи, че на същата платформа се размножаваха и 4 двойки розови пеликани – вид, който се води изчезнал като гнездящ в нашата страна, което прави успеха още по-значим от природозащитна гледна точка. Кампанията е изключително успешна и на 1 юли 2016 г. бе наблюдавано първото излюпено малко къдроглаво пеликанче.
Това е грандиозен природозащитен успех, който е пример как доброто сътрудничество между държавните институции и неправителствените организации, дава изключителни резултати. В дейностите по изграждане и поддържане на платформите принос имат още: МОСВ, WWF – България, Мото-Пфое, Дая Райзинг ЕООД, Whitley Fund for Nature и доброволци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: