Районна прокуратура – Плевен е образувала девет проверки във връзка с констатирани нарушения на изборите

07.11.2016 12:17

5.06.prokuratura

В Районна прокуратура – Плевен са образувани девет проверки във връзка с констатирани нарушения на изборния процес във връзка с изборите за президент и вицепрезидент, и националния референдум. Седем от тях са приключили още на 06.11.20016г. с постановления за отказ да се образува досъдебно производство. По две от тях работата на органите от МВР продължава.
Осем от проверките са свързани с подадени до Районна прокуратура – гр. Плевен сигнали за нарушения, свързани главно с твърдения за предлагане на различни суми пари срещу обещание да се гласува за определен кандидат. Друг вид нарушение, което е било предмет на проверка е сигнал, че в с. Буковлък няколко леки автомобила с посочени в сигнала регистрационни номера извозват гласоподаватели до избирателните секции.
Една от проверките е образувана след самосезиране на дежурния прокурор от Районната прокуратура по Решение на РИК, публикувано на сайта на комисията. Незабавно е възложена проверка на фактите и обстоятелствата, изложени в мотивите на решението. Те касаят нарушения в СИК – с. Божурица, а именно, че избирателите са били заплашвани, че ако не гласуват за определен кандидат няма да получават социални помощи. В посоченото решение самата Районна избирателна комисия е оставила сигнала без уважение. Проверката в Районна прокуратура – Плевен продължава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: