Днес е Световният ден на пастата
На 25 октомври се отбелязва Световният ден на пастата, любима храна на милиони хора по света.
За първи път макароните имат свой световен ден през 1995 г., когато Световният конгрес на производителите на тестени изделия, състоял се в Рим, решава да почете питателното ястие.
Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот.
Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети („мозък“), фиде („малки червеи“), rotini („спирали“), fusili („вретена“), тортелини („малки торти“), лингуини („малки езици“), Conchiglie („черупки“ ), fettucine („малки панделки“), пене („тръбички“) и capellini („косъмчета“) са едни от най-известните и предпочитани форми.
НАЙ-НОВИ:
- Плевен посреща Великден с разнообразна програма
- В Гулянци започна подготовката за Великденските празници - снимки
- България на 4 колела: съвети за безпроблемно пътуване и спестяване на пари
- Възможности за партньорски проекти в културата обсъждаха на среща в Плевен
- В Областната администрация се проведе конференция, посветена на безопасността и здравето при работа
- ДГ "Мечо Пух” - Кнежа обособи солна стая за игра и занимания по интереси
- Геновева Диманова гостува в село Победа с моноспектакъла „Приумиците на съдбата“
- Първокласниците от НУ "Единство" гостуваха в ДГ "Снежанка" по повод "Походът на книгата"
- Плевенски съдия с назначение за асистент ВАР на мач в Първа лига
- Официална делегация от Комуна Гангура, Република Молдова беше на посещение в Община Долни Дъбник