Днес е Световният ден на пастата

25.10.2017 7:43

pasta

На 25 октомври се отбелязва Световният ден на пастата, любима храна на милиони хора по света.

За първи път макароните имат свой световен ден през 1995 г., когато Световният конгрес на производителите на тестени изделия, състоял се в Рим, решава да почете питателното ястие.

Целта на Световния ден на пастата е да се привлече вниманието на медиите и потребителите на тестени изделия. Трябва да се подчертае, че пастата е глобална храна, потребявана на всички континенти, подходяща за динамичен и здравословен начин на живот.

Пастата е основна храна в италианската кухня като първите източници датират от 1154 г. в Сицилия. Има над 600 форми на пастата, известни на човечеството, а имената им са описателни на техните форми. Спагети („мозък“), фиде („малки червеи“), rotini („спирали“), fusili („вретена“), тортелини („малки торти“), лингуини („малки езици“), Conchiglie („черупки“ ), fettucine („малки панделки“), пене („тръбички“) и capellini („косъмчета“) са едни от най-известните и предпочитани форми.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: