Кои сме, откъде идваме и накъде отиваме – в спектакъла на ДКТ – Плевен и Северняшкия „Българите идат“

21.10.2016 9:00

21.10.dkt1

С овации бе посрещната снощи премиерата на най-новия спектакъл на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” – „Българите идат” – BG Sedianka шоу”. Негов автор е Димо Дешев, като спектакълът е по текстове на Елин Пелин, Чудомир, Михалаки Георгиев, Петко Р. Славейков, Йордан Радичков. Сценографията и костюмите са на Зоя Минева, музикален консултант е Анелия Дечева, а в ролите зрителите видяха Мариета Калъпова, Ива Николова, Надя Новоселска и Георги Ангелов, както и танцьори от Северняшкия ансамбъл.

21.10.dkt2
Както сподели в навечерието на премиерата режисьорът Димо Дешев, ние само въображаемо отиваме в бъдещето, по-скоро изследваме миналото си, за да разберем, ние българите, кои сме, от къде идваме и накъде отиваме. Той отбеляза, че спектакълът насочва вниманието на зрителя към подводните камъни, останали от нашето минало, които могат да ни изиграят лоша шега, като националния ни характер, черти от този характер като грандомания, липса на национално самосъзнание.

21.10.dkt3
Древногръцкия писател Аристофан в една от своите комедии разказва как Жените на древна Елада отиват в Народното събрание, преоблечени като мъже и гласуват да се спрат войните, да настъпи мир и мъжете за се завърнат по домовете си! В днешно време – историята се повтаря! Българските жени отиват в Събранието на Европа, за да поискат от Председателството на ЕС – през 2018 година – ако ще се дава Съюза да го управляват българите, то да се даде на тях, на Български- те жени, а НЕ на мъжете!
И – привеждат примери от българската история, фолклор и литература, които ясно доказват женската им теза, че с каквото и да се захванали българските мъже през вековната история – винаги са го довеждали до провал, криза или национална катастрофа, така че… !

21.10.dkt4 21.10.dkt5 21.10.dkt6 21.10.dkt7 21.10.dkt8 21.10.dkt9 21.10.dkt10 21.10.dkt11

#тагове:

НАЙ-НОВИ: