С две интересни изложби в Плевен днес ще бъде отбелязан Денят на българските архивисти

10.10.2016 7:21

По повод отбелязването на 65-годишнината от създаването на държавни архиви в България, Държавна агенция „Архиви“ обявява 10 октомври – професионалният празник на българските архивисти, за Ден на отворени врати за всички архиви в страната. Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство, с цел утвърждаването им като една от уважаваните културни институции в страната.

4.10.arhiv1
Държавен архив – Плевен ще отвори врати днес от 11,00 ч. за всички желаещи да се запознаят отблизо с неговата дейност и разгледат експонирани две тематични изложби, подготвени от документи съхранявани в архива. Това съобщи за „Плевен за Плевен“ Маринела Йорданова – началник отдел „Държавен архив” – Плевен. Изложбите са свързани със Световния ден на учителя и Международния ден на архитектурата. Ще бъдат експонирани архивни материали от фондовете на училищата в Плевенска област, Областна училищна инспекция (1891–1948 г.), както и архитектурни проекти за изграждане на културни здания, административни и жилищни сгради в Плевен, изготвени от арх. Иван Стефанов и няколко негови макета.
В Деня на отворени врати ще бъде обявена инициативата „Читател на 2015 година“. Всеки архив в страната ще отличи читателя с най-много посещения през 2015 година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: