С любопитна изложба в РИМ – Плевен стартира европейската Нощ на учените

30.09.2016 18:47

30.09.rim1

С изложба под мотото „Селскостопанските култури в Стария свят и Античността“ в Регионалния исторически музей в Плевен бе открита инициативата „Европейска Нощ на учените“. Тя се реализира в 11 български града, а организатори за Плевен са РИМ – Плевен, Съюзът на учените – клон Плевен и Медицински университет – Плевен.
Повече за инициативата „Европейска Нощ на учените“ пред гостите на музея сподели проф. Савелина Поповска – зам. -ректор на МУ – Плевен по европейска интеграция и международно сътрудничество, а самата изложба бе представена от директора на РИМ – Плевен д-р Володя Попов. Той посочи, че експозицията има за цел да представи храната и суровините за нейното приготвяне от Праисторията до Античността. Едно далечно от нас време, в което, обаче, хората са се отнасяли организирано към всички тези процеси, свързани с отглеждането на суровините, тяхното опазване, а също и със съответните занаяти, каза д-р Попов. В изложбата могат да бъдат видени семена, открити при археологически разкопки на територията на цяла България, оръдия на труда, както и табла с подробна информация за отделните растителни видове, техния произход и използване от хората, населявали нашите земи, за предоставянето на които директорът на РИМ благодари на НАИМ – БАН и Регионален исторически музей – Враца.

30.09.rim2
Гост на откриването на изложбата бе кметът на Община Плевен Георг Спартански, който приветства организаторите и не скри, че е научил интересни факти от видяното. Той благодари за труда, който учените полагат всеки ден, за да помагат на човечеството да върви напред. И дано в забързаното си ежедневие си дадем сметка, че всичко, което ни заобикаля, е плод и резултат на учената част от човечеството, за да могат останалите да ползват тези достижения на науката, допълни Спартански.
Изложбата може да бъде разгледана в продължение на две седмици в РИМ – Плевен, като входът е свободен.

30.09.rim3

 

30.09.rim4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: