Изложба „Денят на светеца“ откри в Артцентър Плевен Явора Петрова

30.09.2016 19:38

30.09.artcenter1

Изложба под наслов „Денят на светеца“ с автор Явора Петрова бе открита тази вечер в Артцентър Плевен. Пред публиката в нашия град тя представя цикъл от 38 рисунки – едни своеобразен лабиринт на човешкото осъществяване, графика на сълзата и самотата, на женското себеотдаване, както сподели при откриването уредникът в Артцентъра Светла Тончева.

30.09.artcenter2
Самата авторка разкри, че е започнала да твори тези картините съвсем спонтанно – след две или три лета, прекарани в село Ковачевица. Нещата се случиха от самосебе си, посочи тя, представяйки изложбата с няколко думи: „Маса, хляб и вино. Жертвено животно. Празник. Денят на Небесния покровител. Денят, в който Горната и Долната земя се срещат. Денят на светеца“. Тя не скри, че винаги се е вълнувала от изконните български традиции, обичаи и ритуали. Сякаш по време на тях сред нас идват и душите на близките ни покойници – на масата, до погачата, до червеното вино, сподели още Явора Петрова.

30.09.artcenter3
Художничката получи красив букет от кмета на Плевен Георг Спартански, който уважи откриването на нейната изложба. Той отбеляза, че всеки зрител гледа картините по свой собствен начин и намира това, което иска да види в тях. Именно с това е ценно изкуството – дава ни възможност да се откъснем от обикновеното ежедневие и да се пренесем в един друг свят, който има повече измерения и не е толкова еднопластов, колкото нашия, каза Спартански, пожелавайки на Явора Петрова много нови успешни начинания и изложби и разбира се – много откупки.

30.09.artcenter4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: