Съветници сигнализират Прокуратурата и Икономическа полиция за злоупотреби в „Паркстрой“

28.09.2016 12:03

28.09.parkstroi

Сигнал за извършени злоупотреби в общинската фирма „Паркстрой“ предстои да бъде внесен в Прокуратурата и Икономическа полиция. Това съобщиха на пресконференция в БТА днес съветниците Христослав Михайлов от ГЕРБ и Христомир Христов, Светослав Доков, Христофор Дочев и Калин Поповски от групата „Патриоти за Плевен“. Пред медиите те представиха възлагателни писма, подписани от кмета Георг Спартански, на стойност 1 020 000 лева за дейности, извършени от фирмата за шест месеца, като отбелязаха, че само за кастрене на дървета за този период са разходвани 300 000 лева. Според старейшините, сумите са меко казано обезпокоителни, а и не става съвсем ясно за какво точно се харчат общинските пари. „Още повече, че само за един район – „Скобелев“ – „Сторгозия“, са давани десетки хиляди левове първо за почистване, а след това и за поддържане. Не е ли логично щом почистваш това да включва и поддръжката“, попита риторично съветникът Светослав Доков.
Сред нарушенията на управителя на „Паркстрой“ Красимир Петров съветниците изтъкнаха и ремонта на покрива на дърводелската работилница на общинската фирма в „Кайлъка“, извършен без санкция на Общинския съвет. Те представиха фактура на стойност 12 000 лв. с ДДС, от която става ясно, че ремонтът е бил платен два дни преди Петров да внесе предложението за ремонт на работилницата. Като любопитен факт те изтъкнаха това, че фактурата е към фирма „Аси – 4“, която според Търговския регистър извършва дейности в сферата на производството на тестени изделия, хотелиерството и ресторантьорството, споделяйки още, че в нея работят едва четирима човека и то на 4-часов работен ден. Христослав Михайлов отбеляза, че същата фирма, макар и с толкова скромен ресурс, е успяла само за броени месеци да усвои 97 025.21 лв., като сред дейностите, които е извършила, е била и подмяна на дограмата в СУ „Христо Смирненски“ – Плевен. Започвам да си мисля, че щом успяват да работят толкова оперативно и разностранно, едва ли „Паркстрой“ има необходимост от 90 човека персонал, коментира Михайлов. Той бе категоричен, че е повече от несериозно подобни дейности да се възлагат на фирми, които работят в съвсем различен отрасъл още повече, че в Плевен има достатъчно много други, доказали се на пазара. Все пак говорим за разходването на общински пари, подчерта съветникът от ГЕРБ, задавайки въпрос дали кметът е контролирал какво става в „Паркстрой“ или управителят на фирмата Красимир Петров умело е успял да го заблуди с действията си.
Михайлов допълни примерите за нередности и с такъв за екскурзия до Лефкада, на която в дните около Деня на Независимостта – 22 септември, са били хора от „Паркстрой“, включително и самият Красимир Петров, макар и вече не в качеството си на управител на фирмата. За тази екскурзия са платени 3186 лева от парите на фирмата и то в момент, в който нейни служители стоят два месеца без заплати, подчерта Светослав Доков. От своя страна, Христофор Дочев обобщи, че лошите практики в „Паркстрой“ не са от вчера, определяйки фирмата като бушон или касичка на Общината. Налице е нагъл пример за безнаказаност и недосегаемост и аз продължавам да се учудвам как ръководството на Община Плевен допуска това да се случва, не скри недоумението си бизнесменът.
Пред медиите съветниците коментираха и казуса с избор на нов управител на фирмата, като според тях единственият разумен вариант към настоящия момент е да бъде назначен временно изпълняващ длъжността такъв. Знаете, че кметът Спартански обжалва избора на Сашо Стоев за управител и би било редно първо да се изчака решението на Върховния административен съд, каза Христомир Христов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: