Плевенчани честват Деня на независимостта на България /фотогалерия/

22.09.2016 12:40

22.09.gosti

С тържествен ритуал днес на площад „Стефан Стамболов” плевенчани почетоха делото на радетелите за Независимостта на България. Сред събралите се пред пред паметния знак, поставен пред театъра по случай 100-годишнината от Независимостта на България, бяха кметът Георг Спартански, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, общински съветници, местни лидери на различни политически партии, както и много граждани.

22.09.kmet

„Намираме се на едно историческо място – пред входа на Драматичен театър „Иван Радоев”, от стълбите на който на 22 септември 1908 г. е прочетен манифестът на княз Фердинанд за обявяване независимостта на България. Актът на независимостта са постигнали политиците, дипломати в единение с очакване на българските граждани. Затова този акт е достоен за уважение, за гордост, защото ние показваме с него силата и волята, и желанието на българите да живеят свободни, горди и независими в една свободна България”, каза в поздравителното си слово по повод днешния празник кметът Георг Спартански и добави „Този идеал трябва да следваме и в днешните смут ни времена, в днешната международна обстановка, която също е сложна и също е тежка и иска много политическа мъдрост и обединени усилия от политици и народ, за да запазим своята независимост и дори териториална цялост, да продължим своето възходящо развитие като пълноправен член на европейските народи”.

„Желая Ви да бъдете здрави, да постигате своите цели, заедно да постигаме и националните такива и нека Бог, който е над нас да бди, да подкрепя усилията ни да запазим България такава, каквато е в момента, да я развиваме и да я предадем просперираща, процъфтяваща и горда на своите деца и внуци”, каза още Георг Спартански.

22.09.oblastna

Слово по повод Деня на независимостта на България произнесе и областният управител Ралица Добрева.  „Вярвам, че възторгът на българския народ от 22 септември 1908 г. живее в сърцата и на нас, днешните българи, решени достойно и гордо да следваме завета на предците си. Да живее, свободна, единна, демократична и независима България! Честит празник!”, пожела и Ралица Добрева.

22.09.cvetq1

Венци и цветя бяха поднесени пред паметния знак. С едноминутно мълчание всички присъстващи на честването сведоха глави и почетоха делото на радетелите за Независимостта на България.

Празничният ден ще продължи с концерт на Общински хор „Гена Димитрова“ на сцена Водна каскада от 19,30 часа.

22.09.kmet1

22.09.cvetq

#тагове:

НАЙ-НОВИ: