Затвор и глоби по делото срещу клана Беркови

21.09.2016 14:28

prisada

След внесен обвинител акт и постигнато в съдебно заседание споразумение с Окръжна прокуратура – Плевен, подсъдимите по дело за незаконно придобиване на средства от трафик на хора в Германия са осъдено на лишаване от свобода и глоби в полза на държавата. Това информират от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Съдът одобри постигнато споразумение, с което подсъдимите  Райна и Божидар Беркови се признаха за виновни и са осъдени за това, че  през периода от 01.01.2007 г. до края на м.12.2011 г. в гр. Бремен, ФР Германия, след като се сговорили предварително с Марина Б, придобили имущество –  парични средства на обща стойност 37 860 ЕВРО с левова равностойност 74047.72 лева, за които знаели, че са придобити от тях във ФР Германия чрез тежко умишлено престъпление „Трафик на хора“.

Осъдени са и за това,  че през периода от 01.01.2007 г. до края на м.12.2011 г. в гр.Бремен ФРГ и в гр.Плевен, след като се сговорили предварително с Марина Б., повече от два пъти извършили /Райна – 11 броя и Божидар – 22 броя/ финансови операции – превод на парични средства във валута (от Бремен към Плевен) и касово теглене на суми в евро (в Плевен) чрез системата за бързи разплащания „Уестърн юнион“  с имущество – парични средства, за които знаели, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление „Трафик на хора“.

Осъдени са и за това,  че на 17.07.2012 г. в гр.Плевен – Божидар Б., Марина Б. и Райна Б. в съучастие като подбудители и помагачи и Елеонора К. – извършител (спрямо нея наказателно производство не било образувано на осн.чл.21, ал.4, вр.чл.292, ал.1, т.2 от НК) умишлено склонили Елеонора К. и я улеснили чрез съвети и разяснения да лъжесвидетелства по дело, образувано от съда по искане на Районна прокуратура – Плевен, като в показанията си потвърдила неистина – че не е проституирала в полза на Марина Б. в гр.Бремен, ФР Германия и че тя не е вземала парите й от тази дейност.

Бижидар Б. е осъден на четири години лишаване от свобода при общ режим, а Райна Б – на три години лишаване от свобода при общ режим. На двамата е наложени и наказание –   глоба в размер на 20 000 лв. за всеки.

По отношение на подсъдимата Марина Б. наказателното производство е приключило със споразумение,  одобрено от ОС Плевен  на 27.04.2016 г  по същото дело, като й е наложено наказание от две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 НК е отложено за изпитателен срок от четири години. В полза на държавата са отнети сумата 14 550 евро с левова равностойност 28 456 лв и златни бижута  в размер на 7 702 лв.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: