Фрапиращи условия на живот установи екипът на омбудсмана Мая Манолова в интерната в село Подем

14.09.2016 15:43

manolova_pleven

Фрапиращи условия на живот са установили днес при проверката си омбудсманът Мая Манолова и нейният екип в СПВУИ в село Подем. Част от ежедневието на децата там са наказанията, липсата на достатъчно храна, лошите битови условия и самоагресията, която се изразява в самонараняване с остър предмет по ръцете.

Проверката тази сутрин е в резултат на друга, проведена година по-рано след сигнал за насилие над деца и за унизително отношение към тях в интерната. „Тогава моят екип извърши проверка, излязохме с конкретни препоръки, написахме доклад, който представихме публично за всичките специализирани интернати. Затова за мен беше важно да видим има ли резултати от нашата проверка и нашите препоръки. С огромна тревога казвам, че нещата не са се променили съществено, да не кажем, че са същите. Освен, че е сменен директорът на този интернат, което е правилна стъпка, нищо друго не се е променило”, коментира пред журналисти Мая Манолова. По думите й в интерната в село Подем продължават да се случват наказания над деца, които не са предвидени в правилника като да почистват двора, санитарните помещения, назначава се т.нар. командири, които да съблюдават кой как се държи и да донасят на педагозите. Учебният процес е във формално състояние и то няма как, тъй като това са смесени паралелки, децата често повтарят класа. „Установихме, че има деца в 6 клас, които не могат да четат. Момичетата в интерната са постоянно заключени там, зад решетки, нямат телефон, нямат достъп до интернет, лишени са от всякакви смислени начини да уплътняват свободното си време”, разказа още омбудсманът.

manolova_pleven 1

Омбудсманът Мая Манолова показва снимка на ръка на дете от интерната, от която се виждат самонараняванията с остър предмет

raka_dete

Мая Манолова подчерта, че не укорява персонала, безспорно там има педагози, които се опитват  да влагат сърце и душа в работата си. „Обезпокоителното е, че като че ли системата вече обезкуражава и тях. Те започват да приемат за нормално ситуацията, в която са поставени тези деца, които са деца както всичко останали”, добави тя. И бе категорична, че децата в този и във всички останали подобни интернати у нас са жертви – те са бягали от институции и от семействата си, заради проблеми в тях. Някои от тях са принуждавани да просят, други да проституират.

„Тези интернати са символ на провала на институциите и на системите в България – и тази за закрила, и за образование, и правосъдната, които не са измислили нищо по-подходящо за деца, които са жертви на обстоятелствата, на семейната среда, на институциите в България”, добави омбудсманът.

Манолова отново подчерта, че тези интернати трябва да бъдат закрити, тъй като на практика лишават децата в тях от бъдеще. След посещението си в интерната в село Подем Манолова заяви, че ще напише поредната си препоръка към Министерството на правосъдието да ускори подготовката на проектите на Закон за детското правосъдие.

В една от анкетите, които днес са попълнили момичетата в интерната в село Подем, е било написано: „Имам нужда не от наказание, имам нужда от подкрепа”.

„Обещах, че след месец отново ще сме в интерната и съм решена да накарам институциите да си свършат работата, защото аз моята работа я върша. Надявам се мандатът ми да стигне, за да бъдат закрити тези интернати”, заяви Мая Манолова.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: