Празнуваме Международния ден на шоколада

13.09.2016 7:15

chocolate

13 септември е Международният ден на шоколада. От къде и как е решено точно на този ден да е посветен на шоколада, не е съвсем ясно, но едно е сигурно: през всичките години на съществуването си, шоколадът се е утвърдил като символ на любов, грижа, удоволствие и нежност.

Историята на шоколада ни отвежда в Централна и Южна Америка още през 1100 г. преди новата ера. Оттогава датират първите сведения за съществуването на какаова напитка, известна с названието „chocolatl“ на ацтекския език нахуатъл („xococ“ – горчив и „atl“ – вода или напитка).

В Европа шоколадът се появява значително по-късно – около XVI век. Навремето се е използвал не само като напитка и храна, но и като лекарство.

До ден-днешен специалистите препоръчват консумацията на натурален шоколад ежедневно, в умерени количества. Доказано е благотворното му въздействие върху сърцето и силните му антиоксидантни свойства. Освен че е полезен за организма (когато не прекаляваме с него), всички знаем колко удоволствие може да донесе едно малко парченце сладост. Това се дължи не само на прекрасния му вкус, а и на факта, че при употребата му се стимулира отделянето на хормона на щастието – ендорфин.

И още нещо – европейците имат още един повод в годината да се отдадат на изкушението шоколад. На 7 юли е Европейският ден на шоколада. Така, че който е пропуснал да празнува тогава, може днес да се почерпи с двойна доза.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: