Нов съдебен състав ще гледа днес делото „Зелов” във ВТАС

12.09.2016 7:17

zelov

Нов състав на Апелативен съд – Велико Търново ще проведе заседание по делото срещу бившия зам.-кмет на община Плевен Алексей Зелов. То е насрочено за 13,30 часа на 12 септември, информират от пресцентъра на ВТАС.

Със своя присъда от 17.02.2015 г. Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимия Алексей Зелов за невинен в това, че за периода от началото на месец април 2014г. до 22.04.2014г. в гр.Плевен, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник кмет на Община Плевен, с ресор «Финанси», е поискал дар, който не му се следва – 10% от общата сума по фактури, по една от която е било извършено частично плащане в размер на 8202.64 лева, издадени от търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД, въз основа на която е щял да бъде извършен паричен превод в размер на 40000 лева. На 22 април 2014 г. Зелов е получил дар, който не му се следва – парична сума в размер на 4000 лева от управителя и представител на търговското дружество. Сумата била предадена лично в кабинета на Зелов, припомнят детайли от материалите по делото от ВТАС.

Първоинстанционният съд е оправдал бившия зам.-кмет на Плевен. Срещу присъдата е подаден протест от Софийска градска прокуратура, поради което в Апелативен съд – Велико Търново. На 28 септември 2015 г. ВТАС е постановил присъда, с която отменя оправдателната присъда на Окръжен съд – Плевен, вместо което признава подсъдимия Алексей Зелов за виновен по повдигнатото му обвинение по чл. 302 т. 1 вр. чл. 301 ал. 1 пр. 1 и 2 и му налага наказание от 3 години 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при общ режим, както и да заплати 8000 лева глоба в полза на държавата. Със същата присъда Алексей Зелов е лишен и от право да заема ръководни длъжности в администрацията на държавни и общински учреждения за срок от 4 години.

Срещу решението на ВТАС са били подадени касационна жалба от подсъдимия и касационен протест от Апелативна прокуратура. По тях във Върховния касационен съд е образувано дело като на 7 юни 2016 г с решение на ВКС по него, присъдата на ВТАС е отменена, а делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд Велико Търново.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: