Плевен отбеляза тържествено 131 години от Съединението (галерия)

06.09.2016 12:26

6.09.saedinenie1

131-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе отбелязана днес в Плевен. По традиция, ритуалът се проведе пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк в Градската градина, а участие в него взеха военнослужещи от гарнизон Плевен, свещеници от православните храмове в града, както и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков. Сред официалните лица бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, областният управител Ралица Добрева, народният представител Владислав Николов, общински съветници.

6.09.saedinenie2
6 септември събира неотменно плевенското гражданство пред този паметник и бих казал, че тази дата е един от най-светлите и българските празници, посочи в словото си кметът Георг Спартански. Той изрази увереност, че този ден ще продължи да ни обединява и занапред. Защото Съединението е един от актовете на държавност, на самочувствие и себеутвърждаване, който ни прави горди и ни дава повод за самочувствие и в идните години, отбеляза Спартански.

6.09.saedinenie3
Той припомни историята на събитието, изтъквайки, че тя остава ценна за нас с изводите и поуките, които ни дава. „За да имаш достойнство, като народ, за да те уважават – и на изток, и на запад, и на север, и на юг, трябва да имаш национална кауза. Трябва целият народ, да е убеден, че това е каузата, която следва да се защитава и да се търси нейната реализация. И трето – трябва да си готов да защитаваш тази кауза с цената дори на човешки живот“, каза още Георг Спартански.

6.09.saedinenie4 6.09.saedinenie5 6.09.saedinenie6 6.09.saedinenie7 6.09.saedinenie8 6.09.saedinenie9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: