Последователят на Алеко

27.08.2016 17:09

Туристическото движение в България се появява в края на XIX-ти век. За родоначалник се счита големият български писател Алеко Константинов – Щастливеца. У Алеко за пръв път се създава идеята за туристическо дружество. Тази идея се оформя окончателно, когато през юли 1889 г. той предприема един многодневен излет из Витоша. Още същата година се основава дружество “Урвич клуб” по името на средновековната българска крепост в близост до София по пътя за Самоков. Шест години след основаването на “Урвич клуб” на 27 август 1895 г. Алеко Константинов организира първият масов излет у нас до Черни връх. На състоялото се тогава на върха събрание за председател на дружеството е избран патриарха на българската литература Иван Вазов.

Един достоен последовател на Щастливеца е и героят на днешният ни разказ.

2Ръководството на туристическо дружество “Кайлъшка долина” от 1938 до 1943 г. Иван Ташев е на втория ред (шестият от ляво надясно)

Иван Ташев Иванчев е роден на 13 авг. 1907 г. в Плевен. Майка му е от Тетевен. Иван Ташев Иванчев израства там като малък, оттам е закърмен и с любов към планината. Още като ученик в III-ти прогимназиален клас на плевенското училище “Цветан Спасов” става член на юношеския туристически съюз клон “Студенец”. Първият му излет е до местността “Божерово поле” отстояща на 12 км. от Плевен. През 1924 г. изкачва първият си планински връх. Това е връх “Вежен”.

Иван Ташев Иванчев участва активно в развитието на туристическото движение в България. В периода 1926 – 1929 г. е част от ръководството на туристическото дружество “Студенец”. Включва се във всички конференции и събори, свикани от Централното настоятелство. През 1926 г. започва строежа на туристически дом до Скобелев парк – Плевен. Иван Ташев Иванчев дава своята лепта и се включва като строител – извършва безвъзмездно тенекеджийската работа по обекта. Иван Ташев Иванчев посажда и много от дърветата в парка на хижата. През 1927 г., след събор в София със собствени средства и труд маркира пътя от стара Рибарица до връх “Вежен”. Това е първата маркировка за тогава в Средна Стара планина.

1Агитационна седмица на туризма в Плевен – група туристи от ръководството на дружество “Студенец”. 

Участва активно в излетната дейност на дружеството – из по-големите български планини, до близките околности на “Кайлъка” и “Капчука”, до местността дала името на дружеството – “Студенец” край с. Садовец, Плевенско, до река Дунав, историческите места край Плевен и по долините на реките Вит и Искър.

До 1935 г. членува в туристическо дружество “Студенец”, а след това става член на туристическото дружество “Кайлъшка долина”. Поради богатият опит, който притежава става домакин на споменатия вече туристическият дом до Скобелевия парк. През 1939 г. ръководството на “Кайлъшка долина” взема решение да се построи хижа “Козя стена” в Троянския Балкан. Хижата е планирана да се изгради в местността “Хайдушка чешма”. Участва и Иван Ташев Иванчев. Самата хижа е завършена през 1940 г., като остава само тя да бъде обзаведена. През зимата на 1941 г. обаче хижата бива опожарена. През 1942 – 1943 г. Иван Ташев Иванчев заедно със своите сподвижници възстановяват хижата. Иванчев отново дава своя дял като прави тенекиения покрив. И отново безвъзмездно.

В периода 1965 – 1966 г. започва изграждането на хижа “Среброструй” в Плевен. Иван Ташев Иванчев активно се включва като със свои средства и труд изгражда чешмата в района на хижата. Участва активно в изграждането на хижа “Плевен” в Троянския Балкан, хижа “Капчука” и в туристическия дом в началото на парк “Кайлъка”.

През 1969 и 1978 г. урежда две самостоятелни изложби на тема “Алпинизъм, туризъм и защита на природата”. От 1965 до 1975 г. се включва като eкскурзовод на екскурзионни летувания в планините на България.

3На старата хижа “Алеко” на 20 юни 1934 г. Иван Ташев е прав (вторият от ляво надясно)

През 1975 г. по случай седемдесет и пет годишнината на туристическо дружество “Кайлъшка долина” е награден със златен медал “Алеко Константинов”. За дългогодишната си туристическа дейност е удостоен със званието “заслужил деятел на Българския туристически съюз”. Иванчев е награден със сребърен и бронзов медал по случай петдесетата и шестдесетата годишнина на туристическото движение.

Иван Ташев Иванчев си отива от този свят на 21 юни 1984 г. почти навършил 77 години.

В “Държавен архив” – Плевен има регистриран фонд на Иван Ташев Иванчев  съдържащ документи от 1903 до 1979 г.

Използван справочен апарат:

Ф. 756, инв. опис I, а.е. № № 1, 13, 24, 38 и 39; инв. опис II а.е 15 л. 1

Изготвил:

Илиян Цветанов

Главен експерт

в отдел “Държавен архив” – Плевен 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: