Съветниците решиха да бъде закрит Междуучилищния център в Плевен

25.08.2016 13:22

1.08.muc_1

Междуучилищният център за трудово-политехническо обучение – Плевен ще бъде закрит. Това решение бе взето днес на сесия на Общинския съвет. Причината това предложение да бъде разгледано са промените в Закона за предучилищното и училищното образование, считано от 1 август 2016 г., според които съществуващите общински обслужващи звена – извънучилищни педагогически учреждения, продължават дейността си като центрове за подкрепа за личностно развитие в зависимост от дейността, като имат право да запазят наименованието си. МУЦТПО е именно такова общинско обслужващо звено. От 15 септември т.г. предметът „Предприемачество и технологии” не може да се изучава извън училище и преподаването му не може да става в  МУЦТПО.

Съгласно чл.49 от ЗПУО, МУЦТПО може да стане Център за подкрепа за личностно развитие според дейността си – 1. развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта; 2. кариерно ориентиране и консултиране; 3. превантивна, диагностична, рехабилитационна, корекционна и ресоциализираща работа с деца и ученици; 4. ресурсно подпомагане на деца и ученици със специални образователни потребности; педагогическа и психологическа подкрепа; прилагане на програми за подкрепа и обучение за семействата на деца и ученици с увреждания.

Настоящата дейност на МУЦТПО и квалификацията на педагогическия персонал не отговаря на нито един от посочените дейности за преобразуването му в такъв център. Закриването на Центъра ще е факт от 1 октомври т.г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: