Димитър Николов, БАМФ – Плевен: Надявам се и у нас мини футболът да стане печеливша индустрия

17.08.2016 17:09

17.08.minifutbol9Преди дни приключи сезонът в поредния успешен проект на Българската асоциация по мини футбол – Плевен „Неделна лига“. В надпреварата участие взеха осем отбора, а надпреварата бе спечелена от момчетата от „Белуга“.
След края на сезона разговаряме с президента на БАМФ – Плевен Димитър Николов. Ето какво сподели той за магията, наречена мини футбол, интереса към спорта в Плевен и предизвикателствата пред развитието му в нашия град.

17.08.minifutbol1

– Вече близо година Плевен официално е част от Българската асоциация по мини футбол. Каква е равносметката ти, като президент на БАМФ – Плевен, за това време и увеличи ли се, според теб, интересът към този спорт в нашия град?
– Равносметката е ясна и категорична – вървим в правилната посока и съм щастлив от този факт. Интересът значително се засили след няколкото успешни проекти. Успяхме с точност и добра организация да изчистим проблемите от предишните години.
– Какви са предимствата на организирания мини футбол пред мачлетата с приятели в квартала?
– Разликата на организацията по мини футбол в сравнение с мачлетата в квартала е драстична. Тук говорим за качествен и завързан мини футбол с доста стойностни отбори и състезатели. Организацията като цяло за официална среща, тръпката, адреналинът, сигналът от съдията – точно тези моменти карат играчите да се почувстват специални, да са част от великата игра.

17.08.minifutbol2
– Колко към момента са отборите в Плевен и какви хора участват в тях?
– Отборите, преминали през нашите проекти, са между 25 и 30, като отделно имаме и постоянен интерес от още желаещи в новите надпревари. Хората, които участват, са от 18-годишна до 40-45-годишна възраст с всякакви професии – имаме и бивши футболисти, спортисти. Всеки е добре дошъл да почувства тръпката на футболния двубой.
– Практикуването на този спорт е свързано и с определени разходи – за екипировка, наем на терен, награден фонд в турнирите. Как се справят с това перо отборите, а и БАМФ, като организатор?
– Да, практикуването на този вид спорт е свързан със средства, също като професионалния футбол. Средствата на отборите се заплащат от играчите, за жалост в нашия град все още е така. В по-напредналите градове практиката е съвсем различна. Бизнесът обръща сериозно внимание на този вид спорт, защото е представен предимно от млади хора, а всички знаем, че за повечето млади хора по-голяма реклама от футбола няма. Рекламират чрез футболна екипировка с лого на дадена фирма или чрез средства към организаторите на отборите, има безброй варианти за реклама. В Плевен все още никой не обръща внимание на младите спортуващи и развитието на този вид спорт.
Колкото до БАМФ, успяхме да осигурим нови топки, потници и екипировка на част от отборите, но да сторим това за всички е непосилно. За нас е изключително важно да сме добре организирани и да подсигурим нормалното протичане на срещите и наградния фонд в надпреварите.

17.08.minifutbol3
– Смяташ ли, че в Плевен има достатъчно места, на които може да се играе мини футбол и къде се намира градът ни по този показател в страната?
– Смятам, че градът ни няма достатъчно футболни терени за мини футбол. Самите ние на моменти няма къде да провеждаме срещите, като се налага някои от мачовете да протичат в доста късни часове поради ограничение в свободните часове. Откакто съм в ядрото на асоциацията, съм запознат изкъсо с развитието в цялата страна и смея да твърдя, че сме на последните места в страната, което е жалко за град като Плевен.
– Не е тайна, че в някои страни на запад мини футболът се е превърнал в печеливша индустрия, в която рекламодателите влагат немалко пари. Възможно ли е това да се случи и в България или перспективата звучи твърде оптимистично?
– Да, това е печеливша практика на запад и това си е жива индустрия и сериозен маркетинг в по-напредналите страни. Рекламодатели влагат доста средства, а възвръщаемостта разбира се е в пъти. Надявам се и тук да стане така, ще е добре за младите хора и за всички плевенчани. Защо не и в нашия град нещо да успее да се развие и запази.
В момента преговаряме със солиден спонсор, който може много да помогне на мини футбола, но на този етап не се ангажирам да споменавам нищо повече.

17.08.minifutbol4
– Какво предстои като инициативи на БАМФ – Плевен?
– Следващият проект започва в края на месец август. Това ще е купата на асоциацията „Плевен Къп“, като вече имаме близо 10 отбора, заявили участие.
– Какво би казал на плевенчаните, които обичат да играят футбол в свободното си време, но все още не са се престрашили да се включат в някой от турнирите на БАМФ?
– На всички плевенчани, които обичат футбола, но все още не са участвали в наши проекти, искам да кажа, че са добре дошли и имат място в нашите проекти. Предлагаме добър и качествен мини футбол и който има желание да заповяда!

Всеки, който се интересува от мини футбол и иска да участва в инициативите на БАМФ – Плевен, може да следи всичко случващо се в нашия град на страницата на Асоциацията ТУК

17.08.minifutbol5

 

17.08.minifutbol6 17.08.minifutbol7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: